Szankciókat foganatosít Irán ellen a brit és az amerikai kormány is az Izrael elleni támadás okán

Szankciókat foganatosít Irán ellen a brit és az amerikai kormány is az Izrael elleni támadás okán

Szankciókat jelentett be Irán ellen csütörtökön a brit és az amerikai kormány az Izrael ellen múlt szombaton végrehajtott drón- és rakétatámadás miatt.

Az MTI beszámolójában azt írja,

a közösen kidolgozott és bevezetett intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és kiszolgáló intézményeit érinti.

Felidézték, Irán szombat éjjel – a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul – több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen.

Ezeknek a nagy többségét az izraeli légvédelem a szövetséges országok – köztük Nagy-Britannia – légierőivel együttműködve megsemmisítette.

Hírdetés

A londoni külügyminisztérium csütörtöki ismertetése szerint a szankciók értelmében az érintett személyek nem utazhatnak be Nagy-Britanniába és nem részesülhetnek finanszírozásban londoni székhelyű pénzügyi szolgáltatók részéről. Ez utóbbi tilalom a szankciókkal sújtott iráni katonai intézményekre is vonatkozik.

Egyik iráni parancsnok szerint Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját az izraeli fenyegetések miatt

Az Irán elleni izraeli katonai fenyegetések miatt Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját – jelentette ki csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka.

Ahmad Hagtalab a Tasznim iráni hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli csapások felvetése miatt elképzelhetőnek tartja, hogy Teherán eltérjen az atomenergia felhasználását illető "korábbi megfontolásaitól".

Mindezek mellett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári jelentése szerint Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását.

(Címlapkép: Katonák az iráni fegyveres erők napjának alkalmából tartott díszszemlén Teheránban 2024. április 17-én. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »