Szakértő: A nyári hónapok próbára teszik a családi költségvetést

Szakértő: A nyári hónapok próbára teszik a családi költségvetést

Nyitókép: Körkép.sk

A nyári hónapok a kikapcsolódás és a szórakozás időszaka, de egyben a családi költségvetés próbája is. A szünidő, szabadságolási időszak alatt az emberek általában kevesebbet nézik az árakat és többet költenek. Ha hitelből fizetik a kiadásokat, vagy hitelkártyával fizetnek, figyelniük kell, hogy mennyit költenek, és mikor tudják visszaadni az összeget banknak – figyelmeztettek a Fingo.sk szakértői.

„Javaslatom, hogy a nyaraláshoz készítsenek költségvetést, takarékoskodjanak rá előre, és élvezzék ki a nyarat, ideális esetben felesleges adósság nélkül. Ha az emberek impulzív módon nyúlnak a gyorsan és könnyen elérhető pénzhez a hitelkártyáról vagy fogyasztói hitelhez, akkor jó ha tudják, hogy ezek nem olcsó pénzek. A hitelkártyák kamata 15-25%, a folyószámlahitel pedig 20% ​​körüli éves kamatot számol fel” – magyarázta a cég hiteligazgatója, Eva Šablová.

A hitelkártya, vagy a folyószámlahitel azoknak lehet alkalmas, akik rövid távon magasabb kiadások fedezésére használják fel, és gyorsan vissza tudják adni a pénzt. Ha azonban a család pénzügyei minden hónapban kiszámítottak,, érdemes ezeket elkerülni, vagy csak a szükséges esetekben felhasználni.

„Ha az ügyfél elkölt néhány száz eurót hitelkártyáról vagy engedélyezett folyószámlahitelről, és egy hónapon belül visszafizeti, akkor csak néhány euró kamatot fizet. Hitelkártya esetén akár kamat nélkül is igénybe veheti a hitelt, csak előre ellenőrizze a feltételeket. A legfontosabb a felelősségvállalás és a teljes kölcsön mielőbbi visszafizetése”

– hangsúlyozta a szakember.

Hírdetés

Szintén nem jó ötlet feleslegesen sok készpénzt cipelni a pénztárcában nyaralás közben. A bankkártyával való fizetés biztonságosabb Ezért indulás előtt az emberek ellenőrizzék a kártya beállításait, például a napi fizetési és költési limitet.

„A készpénzhez képest a kártyás fizetés előnyösebb fizetési mód és kevesebb kockázattal jár. Még biztonságosabb mobiltelefonnal fizetni, amit minden fizetésnél fel kell oldani. „Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy valaki érintésmentesen fizessen vele egy bizonyos határig, amit a fizetőkártya megenged” – tette hozzá.

A szakember szerint az óvatosság akkor is helyénvaló, ha külföldi ATM-ből vesznek fel pénzt. Javasolja, hogy keressenek olyan ATM-et, amely azon bank pénzügyi csoportjába tartozik, amelyben az ügyfél számlával rendelkezik. Ilyen esetben nem, vagy csak minimális díjat kell fizetni.

„Oda kell figyelni az átváltási árfolyam kiválasztására is, amit az ATM kínál. Általában lehet használni a kínált árfolyamot, vagy választhatja a konverzió nélküli lehetőséget, ami olcsóbb, mert a bank az ún. a valuta átváltást használja, ami a legelőnyösebb”

– magyarázta Čikes.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »