Karácsony Gergely lerántotta a leplet az új fővárosi traffipaxokról – térképen mutatjuk

Karácsony Gergely lerántotta a leplet az új fővárosi traffipaxokról – térképen mutatjuk

A főpolgármester arról posztolt, hogy már tavaly megkezdődött a főváros több pontján a traffiboxok telepítése.

A fővárosi önkormányzat tavaly, „a főpolgármesteri bejelentést követően haladéktalanul megkezdte” a fixen telepített, a traffiboxokkal ellentétben állandóan működő sebességmérő kamerák telepítését – olvasható a főpolgármester Facebook-oldalán. Csütörtöki bejegyzésében ugyanakkor megjegyezte: a sebességmérő kamerák a közlekedésbiztonság szempontjából jelentős szerepet játszanak, de az Árpád hídon szerdán történt „tragédiát a forgalommal szemben közlekedő gépjármű vezetője okozta”.

Posztjában Karácsony Gergely azt írta: tavaly próbaként a Váci úton, a Duna Plaza mellett a korábban eltérő műszaki megoldással kihelyezett, majd megrongált sebességmérő kamerák kiváltása történt meg. Az új eszközök már egy korábban kiépített infrastruktúrára épültek rá, és azóta is élesben üzemelnek – fűzte hozzá.

Közölte: az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az eredetileg tervezett 45 – egy-egy sáv mérésére alkalmas – kamera helyett 26 olyan modernebb sebességmérő kamerát telepítettek, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni.

A rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai – jelezte a főpolgármester. Bejegyzése szerint a

Hírdetés

sebességmérő kamerákat a mérésügyi hatóság hitelesítette, majd ezt követően helyezték üzembe a kamerákat, amelyek a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében jelenleg is működnek.

A sikeres tesztüzemet és a fixen telepített sebességmérő kamerákat jelző közúti jelzőtáblák kiszerelését követően a következő hetekben valósul meg az, hogy éles üzemben immár bírságolja is a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit – közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: „a bírságbevétel a rendőrség bevételét képezi”, az üzemeltetés költségei a fővárosi önkormányzatot terhelik.

„A sebességmérő kamerák a közlekedésbiztonság szempontjából igen jelentős szerepet játszanak, azonban sajnálatos módon a tegnapi, az Árpád hídon bekövetkezett tragédiát a forgalommal szemben közlekedő gépjármű vezetője okozta. Az ilyen rendkívüli esetekben a sebességmérő kamerák sem nyújtanak védelmet” – zárta bejegyzését a főpolgármester.

Az Infostart nemrég írt arról, hogy az egy éve beígért tarffipaxok még mindig nem működnek az Árpád hídnál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »