Sorompót a gigakamionok elé

Sorompót a gigakamionok elé

A méret a lényeg: giga sokk és szabad kéz a kamionosoknak | Autoszektor

autoszektor

Hírdetés

A hagyományos kamionoktól nagyobb és nehezebb gigakamionok megjelenése az európai utakon a vasúti árufuvarozási szektor versenyképességének csökkenése mellett negatív társadalmi és környezeti hatásokkal járna – vélekedik a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület egy készülő uniós irányelv-módosításra reagálva.

Az egyesület az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében rámutat: a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló EU-irányelv (96/53) módosítása több okból is súlyos hatással járna. Extrém méretükből és tömegükből adódóan az óriáskamionok nagyobb veszélyt jelentek a közlekedésben, jobban megterhelik az úthálózatot, és komoly fenyegetést jelentenek a környezetre.
   
Számításaik szerint a gigakamionok megjelenése az utakon évente 6,5 millió tonnával növelné a szén-dioxid-kibocsátást, hozzájárulna légszennyezéshez, akadályozva az uniós klímacélokat.
   
Álláspontjuk szerint a javaslat aláássa az EU zöld megállapodásának (Green Deal) közlekedésre vonatkozó céljait, hogy a vasúti áruszállítás arányát 18 százalékról 30 százalékra emeljék. Az irányelv módosítása veszélyezteti a Fenntartható és intelligens mobilitási stratégiában meghatározott célokat is, amely azzal számol, hogy a vasút teljesítményét 2030-ra 50 százalékkal növelni kell.
   
Hangsúlyozták: az Európai Parlament március közepén tartott plenáris ülésén minimális többséggel fogadta el az irányelv felülvizsgálatának első olvasatát, a június 18-i európai közlekedési miniszteri tanácson még lehetőség van megvétózni a döntést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »