SNS: Ha nő a minimálbér, emelni kell a minimálnyugdíjt is

SNS: Ha nő a minimálbér, emelni kell a minimálnyugdíjt is Kulcsár Péter2024. 03. 22., p – 18:02

Az SNS egyetért Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális és családügyi miniszterrel a minimálbér emelésének kérdésében, de a támogatás feltételéül szabja, hogy a minimálnyugdíj is automatikusan emelkedjen.

 „Az SNS támogatja Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter javaslatát, hogy a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagbér 60%-a legyen a minimálbér, de csak akkor, ha a koalíciós partnerek azt is megszavazzák, hogy a minimálnyugdíj az átlagbér 33%-a lesz” – közölte az SNS.

Hírdetés

A nemzeti párt emlékeztet, hogy még 2019-ben sikerült keresztülvinnie, hogy a minimálnyugdíj az átlagbér 33%-a legyen, de ma a jelenlegi formájában a minimálnyugdíjból nem tudják fedezni az idősek a költségeiket. „Bízunk benne, hogy úgy, ahogy mi támogatni fogjuk a Hlas javaslatát, a Hlas is támogatni fogja a mi harcunkat a magasabb minimálnyugdíjért, ahogy korábban volt” – közölte a párt. Hozzátette, ha a koalíciós tanácson a partnerek megkerülnék ezt a témát, az SNS saját javaslatként terjeszti a parlament elé.

A munkaügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy törvénycsomagot terjeszt elő, melynek része, hogy 2026-tól a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagbér legalább 60%-a legyen a minimálbér – jelenleg az átlagbér 57%-át teszi ki.

„Erik Tomáš miniszter vezetésével a munka-, szociális és családügyi tárca a minimálbér új meghatározásánál a kormányprogram szerint jár el, amelyet minden koalíciós partner, az SNS is megszavazott. Emellett a Hlas volt az, amelynek még ellenzékből sikerült elérnie a minimálnyugdíj befagyasztásának feloldását és automatikus emelésének bevezetését” – reagált Karolína Ducká, a Hlas szóvivője, hozzátéve, hogy az SNS részéről most egy új javaslatról van szó, amit meg kell vitatni a koalíciós tanácson.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »