Sikeres lehet a DAC a Konferencia Ligában?

Sikeres lehet a DAC a Konferencia Ligában?

Az európai kupasorozatok jelentős átalakításon esnek át, és a lesajnált Konferencia Liga sem marad ki a sorból. Az egyik kevésbé látványos, de mégis fontos változás, hogy a sorozat félig-meddig új nevet kap. A DAC pedig ismét a harmadik számú európai kupában szerepel, kérdés, sikerül-e végre valami maradandót alkotni a nemzetközi színtéten is, vagy marad a szokásos sajnálkozás.

Amióta a Dunaszerdahely kilépett a nemzetközi foci színpadjára, a szurkolók várják az áttörést. 2018-ban az Európa-ligában a Dinamo Tbiliszi volt az első ellenfél huszonöt év pihenő után, és sikerült kiejteni a georgiai csapatot, hogy aztán a második selejtezőkörben egy másik Dinamo, történetesen a minszki búcsúztassa két vereséggel (1-3, 1-4) a sikerre éhes csallóközieket. Marco Rossi helyét Peter Hyballa vette át, és a következő idényben is kiléphetett „Európába” a felvidéki klub. A Cracoviát idegenben lőtt több góllal ejtette ki a DAC – és micsoda közös szurkolás volt Dunaszerdahelyen a lengyelekkel! Majd az athéni Atrómitosz is kettős győzelemmel vetett véget a lelkesedésnek. 2020-ban harmadszor is nekifutott a DAC az Európa-ligának, és ekkor jutott a legtovább.

Az utóbbi három évben az új sorozat, az Európa Konferencia Liga jelentette a nemzetközi fellépést, és elsőre úgy tűnt, itt könnyebb lesz bejutni a csoportkörbe. 2021-ben máris egy akadállyal kevesebbet kellett volna venni, de a második selejtezőkör egyben az utolsó is volt, a belgrádi Partizan kettős győzelemmel jutott tovább, a csallóköziek gólt sem szereztek. 2022-ben sikeresebb nyár várt a DAC-ra, a Cliftonville-t és a Vikingur Gøtát is oda-vissza verte a csapat, majd jött az FCSB, az egykori Steaua, két egygólos román siker, szerdahelyi gólok nélkül, maradt tehát az álmodozás, tavaly pedig a Dila Gori már az első körben kiejtette Adrián Guľa csapatát. Tehát sorozatban hetedszer vág neki Európának a DAC, és az újabb szlovák bajnoki ezüstnek köszönhetően ezúttal is a Konferencia Ligában, amely a 2024-2025-ös szezontól nélkülözi az „Európát”. Talán ettől értelmet nyer a sorozat neve?

Hírdetés

A DAC az első selejtezőkörből kimarad, ahogy a Spartak, a Fehérvár és a Puskás Akadémia is. A négy alakulat közül csak a felcsúti nem lesz kiemelt, vagyis jelen állás szerint akár DAC-PAFC találkozó is összejöhet. Magyarán mindegyik gárdára három ellenfél vár, ha a Konferencia Liga harminchat csapatos főtáblájára fel szeretne kerülni.

A névváltoztatás mellett változik tehát a lebonyolítás és a részt vevő csapatok száma is. A csoportkörből liga lesz, ahogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga is hasonló átalakuláson esik át. Viszont a két rangosabbnak tartott kupasorozattal ellentétben a Konferencia Ligában nyolc helyett csak hat fordulót rendeznek, vagyis december 19-én befejeződik az alapszakasz. Az első játéknap október 3-a lesz, és ahogy a másik két szériában, úgy ebben is az egyik héten csak a Konferencia Ligában játszanak majd mérkőzéseket. Ez az említett hatodik forduló lesz.

A kieséses szakasz februárban kezdődik, a rájátszással, amelyben a liga 9-24. helyezett csapatai lesznek érdekeltek, a legjobb nyolc pihen. A hat fordulóban elért eredmények alapján rangsorolják a klubokat, az első és a második csak a 2025. május 28-i wrocławi döntőben kerülhet össze. Minden gárda hat különböző ellenféllel találkozik a ligában, három hazai, három idegenbeli mérkőzést játszanak. Az első selejtezőkör játéknapjai július 11. és 18., a DAC először a második körben, július 25-én lép pályára, majd augusztus 1-jén. A kolozsvári CFR-vel, a varsói Legiával, az athéni AEK-val, a Hajduk Splittel vagy az Eszékkel biztosan nem fut össze, mert ezek a csapatok is kiemeltek, viszont a Cliftonville-lel ismét összesorsolhatják. Továbbjutás esetén augusztus 8-án és 15-én, a rájátszásban 22-én és 29-én játszana a DAC. A Chelsea, a Betis, a Lens a play-offban kapcsolódnak be a sorozatba. A dunaszerdahelyiek a június 19-i sorsoláskor ismerik meg az ellenfelük nevét. A ligába bejutni az új lebonyolítási rendszerben is nehéz lesz, de nem lehetetlen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »