Selyés ballagás: mikrofonvégre kaptuk a Kaszás Attila-díj újabb tulajdonosát – KÉPEKKEL

Selyés ballagás: mikrofonvégre kaptuk a Kaszás Attila-díj újabb tulajdonosát – KÉPEKKEL

Nagy nap május tizedike a Magyar Örökség Díjas, komáromi Selye János Gimnázium 117 végzősének életében: a hírneves alma materből történő távozásé. A hagyományokhoz híven sokuk ballagási ünnepségét egy-egy megérdemelt díj átvétele vagy igazgatói dícséret koronázta meg. Az viszont újdonságnak számított, hogy az évek során összetartó közösségé kovácsolódott diákok búcsúzásuk során körtáncot is roptak az iskolaudvaron. Mindennek a pedagógusaikon és a rokonaikon kívül az iskola igazgatósága által meghívott vendégek sorában Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete szintén szemtanúja volt, és szólt is a sokasághoz. 

Hosszasan lehetne idézni a végzősök által Andruskó Imre gimnáziumigazgató útravalónak szánt, megszívlelendő gondolataiból, majd felsorolni az iskolavezetés, annak Király püspök Alapítványa, Szülői Munkaközössége, valamint az egyik korábbi igazgatója és sikeres diákjai által adományozott díjakat, amelyeket a humán és reál tantárgyi, valamint sportversenyeken legsikeresebbnek bizonyuló ballagók vehettek át.

Közülük most két Ádámot ragadok ki: a több területen (fizika, matematika, természettudományok, német nyelv, futball stb.) kimagasló bel- és külföldi eredményeket elért Mészáros Ádám az oktatási intézmény legrangosabbnak tartott Selye-díját, Gál Ádám Vajk pedig az olvasóink által is legnagyobb érdeklődéssel övezett Kaszás Attila-díjat kapta a GIMISZ Diákszínpad Rómeó és Júlia című szalagavatói előadásában nyújtott színészi teljesítményéért, Rómeó-alakításáért. Valamennyi idei díjazott részletes méltatása bekerül az iskola idei évkönyvébe.

Bajkai Csengel Mónika, az említett produkció rendezője az idei Kaszás Attila-díj átadása előtt elmondta: „A Kaszás Attila-díj története egy tragédiához fűződik. Egy fiatal élet, egy csodálatos karrier vége, egy nagybetűs ember, gimnáziumunk egykori diákja az egyetemes magyar színházművészet kiemelkedő alakjának korai, máig érthetetlen halála hozta életre. Mégis, a tragédiákból is születhetnek jó dolgok, hiszen az elmúlt tizenhét évben számos tehetséges diák – a jövő művészei kapták meg ezt az elismerést, mely felelősséggel is jár, hiszen díjazottként mindig képviselünk valamit. Jelen esetben Attila emlékét, gimnáziumunk 30 éves múltra visszatekintő GIMISZ Diákszínpadának tagságát, a mindenkori gimnáziumi diákszínjátszást…“.

Annak kapcsán felidézte Dobay és Gáspár tanár úr egykori kitartó munkáját, valamint a rendező-utódjuk, Kiss Péntek József fanatizmusát és a támogató közeget, valamint a „gimiszezni” vágyó diákokat is, mindnyájuknak kikérve a jelenlevők tapsát. Azután az idei díjazott személyét jellemezte, hangsúlyozva, hogy négy esélyes jelölt közül kellett kiválasztania az azt legjobban megérdemlőt, mert ezt a díjat osztani nem lehet. Megemlítette, hogy a díjazottja már „apró szavalóként“ is sikereket ért el.

„Ezek után a fiatalember úgy döntött, hogy ő lesz a család fekete báránya, ő aztán nem megy művészpályára, a csepűrágó szerepet nem neki találták ki. Aztán filmezett egyet, és a véleménye kissé megváltozott. Decemberben pedig mindenki legnagyobb döbbenetére bejelentette, hogy felvételizik a pesti „Színművészetire“. Én ebben csak bátorítani tudom, mert egy vállalkozó szellemű, szenvedélyes 19 éves színészpalántát ismertem meg benne, aki kiváló látásmóddal, istenadta tehetséggel rendelkezik. Képes rendezői segítséggel önmagából építkezni, lelkiismeretes, pontos, kreatív színész. A 2023/24-es évad Kaszás Attila-díjasa Gál Ádám Vajk!“ – tudtuk meg a méltatótól. 

Hírdetés

Arról, hogy miért változtatta meg a korábbi döntését, már a díjazottat kérdeztük.

„Tavaly nyáron kaptam egy lehetőséget, hogy szerepelhettem a játékfilmes elemekkel tarkított, Hancsovszky című dokumentumfilmben, melyet a felvidéki Laczkó Sándor rendezett. A film az akkor 19 éves Hancsovszky Béla történetét, az 1945-ös tornaljai robbantást és az azt körülölelő rejtélyes eseményeket mutatja be. A forgatás olyan érzéseket váltott ki belőlem, amelyek valószínűleg mindig is bennem lakoztak. Végül a szívem olyan irányba húzott, amit a versmondás mellett az eddigi életem során mindig szerettem csinálni: a színjátszás felé. Jelentkeztem a budapesti Színház- és Filmművészet Egyetemre, és már túl vagyok a felvételi vizsgák első fordulóján. A második rostán jövő kedden szeretnék hasonlóképpen sikeresen átesni“ – mondta el a Ma7-nek Gál Tamás, Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatójának és párjának, Kiss Szilvia színművésznek a fia.

Az ünnepség végén Andruskó Imre igazgató kis ajándékcsomaggal és elismerő, hálás kézfogással fejezte ki azoknak a szülőknek a köszönetét, akik hosszú éveken keresztül anyagilag-erkölcsileg támogatták az iskolát, így Boros Annának, Mészáros Róbertnek, dr. Stirber Zoltánnak, Szántó Ivettnek és Noszkai Ágnesnek.

Az iskolaudvaron Szózattal záruló ünnepség résztvevői nem csak örvendeztek, hanem egyperces néma tiszteletadással adóztak a nemrég egy dunaszerdahelyi focimeccsen váratlanul összeesett, majd a pozsonyi kórházban elhunyt Petrók Lilla emlékének.

A ballagók az alma materből elindulva, a Megye utcán át a Klapka térre értek, ahol Komárom polgármestere, volt „selyés“ diák, Keszegh Béla várta őket. A köszöntő szavai után a búcsúzók Jókai Mór és Szent István szobra előtt is tiszteletüket tették, majd visszatértek az iskolájukba, ahol majd remélhetőleg sikeres érettségi vizsgát tesznek…

    


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »