Selmecbánya híres prímása, az Akadémia ifjúságának zenésze

Selmecbánya híres prímása, az Akadémia ifjúságának zenésze

Az Ipolyságról indult, messzi földön ismert Sági Balogh János tizenhét gyermekének egyike volt az ugyancsak híres cigányprímás, Sági Balogh Laci is. Egerben született 1860-ban, ahol a család akkor épp tartózkodott. Innen aztán az apa új állomáshelyére, Selmecbányára költözött, ahol a híres zenészek élete szinte összeforrott a neves bányaváros polgárainak mindennapjaival, de főleg ünnepeivel.

Az apa, a világ sok helyén megfordult Sági Balogh Jancsi 1876-ban itteni zenekarvezetőként halt meg, a fiatal Laci pedig – nyomdokaiban haladva – 1886-ban alapított ugyanitt zenekart.

Eme tevékenységét újabban Fricz-Molnár Péter dolgozta fel (OMBKE Hírlevél, 2021/3), hangsúlyozva, hogy fiával, a szintén kiválóan muzsikáló kis Lacival „állandó zenésze lett az ott tanuló bányász és erdészakadémiai ifjúságnak”. Gyakran zenélt a híres Hungária Kávéházban, de nyaranta éveken át játszott a szliácsi és a vihnyei fürdőkben is, akárcsak a Coburgok szentantali kastélyában.

Hírdetés

Az Utazás egy régi városba című írásában megemlíti őt Szitnyai Zoltán is, az alábbi összefüggésben: „Láttam messziről jött rónasági embereket, akik alig néhány esztendei selmeci tartózkodás után szívvel-lélekkel selmeciekké lettek, de még egyetlen egy olyan selmecit sem láttam, akinek szívéből elmult volna az az emlék, hogy valamikor ott élt régi bányászpolgárok, vidámlelkű akadémikus diákok városában s velük vigadozott a kisiblyei majálisokon, a városi vigadó ódon termében, a híres sági Balogh László síró hegedűje mellett”. (Napkelet, 1935/9)

Ezt olvassuk a lapban: „Szeptember hó folyamán a budapesti Népszínház előadja Dankó Pistának, a nemrég elhunyt kiváló magyar dalköltőnek hátrahagyott népszínművét, a „Cigány élet”-et. Ez alkalommal a felvonás közökben az ország legelőkelőbb cigány­zenekarai eljátsszák Dankó országszerte dalolt gyönyörű nótáit. Az érdekes hangversenyről annyival is szívesebben emlékezünk meg, mert értesü­lésünk szerint azon Sági Balogh Laci, a selmeci első cigányzenekar prímása is részt vesz. Remél­jük, hogy jeles és alapos zenei képzettségű cigány­prímásunk elismeréssel tér vissza a hazafias és érdekes vállalkozás színteréről”. (Selemeczbányai Híradó, 1903/35)

Sajnos, nemsokára az államfordulat után a prímás is kénytelen volt elhagyni a várost. Budapesten nyomorgott, s valamikor 1919 és 1923 közt hunyt el a fővárosban.

(Csáky Károly/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »