Schmidthauer Lajos orgonaművészre emlékeztünk Komáromban

Schmidthauer Lajos orgonaművészre emlékeztünk Komáromban

2022. március 3-án Komárom egy kevésbé ismert, mégis jelentős személyiségére emlékeztünk: Száznegyven évvel ezelőtt, 1882.március 3-án született városunkban Schmidthauer Lajos orgonaművész, zeneszerző és tanár.

Emléktáblája egy belvárosi épületen látható, a Jókai utca és a Ferences barátok utcájának találkozásánál – ahol a művész egykoron élt és alkotott. Jelenleg az épület emeleti részén a Művészeti Alapiskola néhány kihelyezett osztálya található, az intézmény főépületének közelében.

A rendezvényen részt vett Komárom város képviselete, a helyi Csemadok vezetősége, valamint a Művészeti Alapiskola igazgatósága.

Az orgonaművészről az utóbbi intézmény igazgatója, Pastorek Ferdinánd emlékezett meg, méltatva városunk szülöttének sokirányú tevékenységét és művészi elhivatottságát.

Schmidthauer Lajos Schmidthauer Antal gyógyszerész, gyógyforrásfelfedező fiaként látta meg a napvilágot, és apja nyomdokaiba lépve gyógyszerészeti oklevelet szerzett a Budapesti Tudományegyetemen. Tanulmányait követően gyógyszerészként tevékenykedett, ugyanis édesapja, Antal, az egykori híres Igmándi keserűvíz felfedezője és forgalmazója volt. (Nagyigmánd és Kisigmánd Dél-Komárom – közeli települések)

Schmidthauer Lajos a későbbi években teljesen a zenének szentelte életét. A budapesti Zeneakadémia és a Nemzeti Zenede tanáraként tevékenykedett, számos külföldi koncertet is adott. Hangversenyútjain Európa csaknem minden országát bejárta, több kortárs szerző orgonaművét elsőként ő mutatta be.

Orgonatervezéssel is foglalkozott, amelyekhez publikáció is kapcsolódik, e téren legjelentősebb alkotása Az új magyar barokk-mozgalom jó meglátásai, túlzásai és tévedései az orgonaépítészetben (Eger, 1937) címmel jelent meg.

Hírdetés

Schmidthauer Lajos elismertsége kapcsán számos magyarországi orgonát avathatott fel. Természetesen zeneszerzőként is tevékenykedett, leginkább orgonaműveket, scherzókat és pasztorálokat komponált. Leghíresebb műve a Vihar a Balatonon című orgonafantázia.

Schmidthauer Lajos életútja sajnos tragikusan fejeződött be, mégpedig az 1956-os forradalom idején, így ennek egyik komáromi áldozataként tekintünk rá. 1956. november 4-én, a szovjet csapatok bevonulásakor, saját lakhelyén holtan találták, üres gyógyszeres tégelyek között, ám az önkezűség szándékoltsága a zűrzavaros helyzetben nem nyerhetett egyértelmű bizonyítékot.

Pastorek Ferdinánd emlékbeszédét követően a jelenlévő szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet koszúit Schmidthauer Lajos orgonaművész komáromi emléktáblája felett.

A koszorúzási alkalomhoz orgonahangverseny is kapcsolódik, március 5-én, a Szent András-bazilikában. A rendezvény fellépői Nagy István orgonaművész, valamint a Concordia Vegyeskar.

Komárom város kulturális tevékenysége, és ezen belül is zenei élete, minden korszakban gazdag és sokrétű tevékenységet mutatott és mutat.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »