Rozsnyó és a gömöri régió történetét bemutató tárlat

Rozsnyó és a gömöri régió történetét bemutató tárlat

1999. szeptember 10-én az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében ünnepélyesen megnyitották a Rozsnyói Bányászati Múzeum új történelmi kiállítását. Rozsnyó történetének, valamint a szlovákiai muzeológiának is látványos eseménye volt. Ezen évforduló alkalmából Sylvia Holečkovával, a Rozsnyói Bányászati Múzeum történészével beszélgettünk.

Minek köszönhető, hogy ez az impozáns kiállítás megvalósult?

A kiállítás célja az volt, hogy a múzeum egyik alapvető küldetését a lehető legnagyobb mértékben betöltse, s a sok éve polcokon tárolt, a látogatók szeme elől elzárt muzeális darabokat kiállítsák és egyúttal bebiztosítsák megfelelő tárolásuk feltételeit. Az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a kiállított tárgyak kiválasztására, hogy Rozsnyó, valamint Gömör érdekes és gazdag történelmét minél tömörebben bemutathassák.

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

Milyen feltételek mellett sikerült létrehozni ezt a tárlatot?

A kiállítás létrejöttét előkészítő munkálatok sora előzte meg, amelyeket a múzeum munkatársai Csobádi József vezetésével nagyrészt  maguk végeztek. A tárlat a múzeumi alapból valósult meg.

A történelmi tárlat – a múzeumi látványtár bemutatása (jelenlegi értelemben élménytár) a múzeumi gyűjtemények bemutatásának nem hagyományos formája. A gyűjteményi tárgyak tisztítása, kezelése, konzerválása és helyreállítása, a kiállítóterek előkészítése és a gyűjtemények állandó áthelyezése, azzal a céllal, hogy a számos tárgy a lehető legjobb, legmegfelelőbb helyre kerüljön, több ezer órányi kemény munka eredménye.

Hírdetés

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

Miről szól a kiállítás?

A történelmi tárlat negyed évszázada a legértékesebb és legszebb gyűjtemények révén „meséli” őseink mindennapjait és a gömöri nép szokásait. A 16–20. századból származó több ezer tárgy lehetővé teszi, hogy legalább egy pillanatra visszamenjünk az időben, a távoli vagy közelmúltba. Rozsnyó és környéke történetéről értékes történelmi anyagokat találhatunk itt – céhes jelvényeket, iparosok termékeit, rozsnyói és murányi kőedény-manufaktúrákat, szakrális emlékeket és a népi kultúra emlékeit.

A barokk keresztelőkápolnára, a Krasznahorkaváraljai Mauzóleum nagyszabású látogatókönyvére, a rozsnyói favízvezeték egy részére, a mára megszűnt rozsnyói zsinagógából származó kőtáblára és még sok más egyedi gyűjteményre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ezek egy része a Rozsnyói Városi Múzeum öröksége, amelynek egykor szeretettel és azzal a céllal adományozták őket a város és a környék lakói, hogy megőrizzék a jövő generációi számára. Korábban a Gömör történelmét, néprajzát és természeti szépségeit bemutató kisfilmek vetítése is a kiállítási körút része volt.

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

Miért esett a választás a tárlat helyszínéül szolgáló épületre?

A történelmi kiállítás egyediségét az is fokozza, hogy a Markó Pál tímár céhmester által 1782-ben alapított bőrfeldolgozó manufaktúra egykori központi adminisztrációs épületének helyiségeiben található. Az épület a rozsnyói manufaktúra korszakának fontos, Közép-Európában egyedülálló emlékműve, melyben stukkódíszítés látható a bőrfeldolgozás munkafolyamatáról.

A történelmi kiállítás – bemutató – ma a múzeumok klasszikus bemutatási formája, innovatív elemek nélkül, az előadói kísérőbeszédre fektetve a hangsúlyt. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, a látogatók gyakran elvarázsolva távoznak, hálásak egy csodálatos túráért, amely összeköti őket őseikkel és múltjukkal.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »