Magyar Péter: ha nem dolgozik Karácsony Gergely, a lelke rajta, csak akkor ne másra mutogasson

Magyar Péter: ha nem dolgozik Karácsony Gergely, a lelke rajta, csak akkor ne másra mutogasson

A Tisza Párt továbbra is konstruktívan áll a főváros törvényes működésének kérdéséhez és nem készül előre hozott választásra – mondta Magyar Péter, a párt elnöke az InfoRádióban.

Tudatában van a Tisza Párt a felelősségnek, amit a június 9-én a választók bizalma adott, és ennek megfelelően próbál dolgozni. Ezért kezdeményezett a nyár közepétől minden listavezetővel személyes egyeztetést – mondta a pénteken megalakuló Fővárosi Közgyűlésbe tíz tagot delegáló párt elnöke.

„Jó lett volna, ha a főpolgármester úr is erre használja ki a nyarat, hiszen az ő feladata, felelőssége, hogy ilyen fragmentált felállásban eljusson az alakuló közgyűlésig oda, hogy legyen egy kompromisszum, akár személyi, akár szakmai kérdésekben. Sajnos nem így tett, hanem Gyurcsány Ferenc egykori kommunikátorának, Gál J. Zoltánnak a tanácsait megfogadva inkább támadásba lendült, és áldozati pózba helyezkedett, mint ha mindenki felelős lenne azért, ha nincs a törvényes működésnek meghatározott rendje, őt leszámítva” – mondta az InfoRádióban Magyar Péter, és jelezte, Budapest működőképességének a fenntartása és a főváros fejlesztése érdekében szeretnének dolgozni. Ennek jegyében jelölnénk két tanácsnokot is, az egyik az átláthatóságért és a céges szerződések átvilágításáért, a másik pedig az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért dolgozna, ezenkívül kezdeményezték a szervezeti és működési szabályzat módosítását, hogy visszakapják a fővárosi képviselők a döntés jogosultságukat és ezzel a felelősségüket is.

„Senki sem kérte a képviselői tiszteletdíjak emelését, legalábbis a Tisza-frakcióból. Senki sem kérte módosítani a főpolgármester-helyettes hatásköreit, illetékességét, úgyhogy ezek mind politikai nagyotmondások. Mi továbbra is szeretnénk konstruktívan tárgyalni, de az, hogy kit jelöl a főpolgármester helyettesnek, az az ő törvényi lehetősége, kötelessége és feladata. Ebbe nem szólunk bele. Nyilván, ha három hónapja a kompromisszum megtalálásán dolgozott volna, akkor most könnyebb helyzetben lenne Budapest” – mondta a Tisza Párt elnöke.

Hírdetés

„Jó munkát kívánok Kiss Ambrusnak” – mondta Magyar Péter arra a hírre, hogy Karácsony Gergely eddigi helyettesét kinevezi a főpolgármesteri hivatal főigazgatójának, és átadja neki az összes feladatot, jogkört, ami most helyettesként megilleti. A múlt heti, elvileg nem nyilvános megbeszélésükön a Tisza Párt vezetője már felvetett hasonló javaslatot, mert mint most emlékeztetett, nem szavaznák meg, hogy „a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárára, Kiss Péter kabinetfőnökére, a szocialista-DK óellenzéki oldal egyik szürke eminenciását” a főpolgármester helyettesének.

Arra is emlékeztetett, hogy a főpolgármesternek a feladata megjelölni az első helyettesét a közgyűlés tagjai közül, és a Tisza Párt egyelőre erre vár, hogy kialakítsa az álláspontját arról, hogy támogatja-e a jelöltet. Ha a főpolgármester betartja a legfrissebb ígéretét, hogy nem jelöl senkit sem pénteken, sem a későbbiekben, akkor a főispán fogja kinevezni a helyettest, illetve gond lehet a költségvetéssel is, de Magyar Péter nem tart attól, hogy teljesen állami gyámság alá kerül a főváros.

„Inkább én azt várom, hogy a főpolgármester úr most, hogy elkezdődik a közgyűlési nagyüzem és a politikai munka, bejár a hivatalába, elkezd dolgozni, elkezd egyeztetni a frakciókkal, ez egy törvényi kötelesség. Tudom, hogy nem egyszerű, de neki kell jelölni a 32 megválasztott képviselőből egy helyettest. Ha ő ezt nem teszi meg, akkor lelke rajta, csak akkor ne másra mutogasson” – mondta a politikus, és hozzátette, várják a személyi ls szakmai javaslatokat, mert ez lenne Budapest érdeke.

Magyar Péter arra viszont nem számít, hogy végül a közgyűlési patthelyzet miatt előre hozott választásokat kell tartani a fővárosban, de csak reméli, hogy sem a Fidesz, sem a főpolgármester nem erre játszik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »