Romániában április vége óta csökken az oltakozási kedv

Romániában április vége óta csökken az oltakozási kedv

Romániában április 21. óta folyamatosan csökken az oltakozási kedv, és az oltási kampány első öt hónapjában a felnőtt lakosságnak csupán 26 százalékát sikerült beoltani az új típusú koronavírus ellen – állapította meg csütörtökön közzétett elemzésében az Erdélystat.ro statisztikai portál.

A portál által elemzett, május 25-ig terjedő hivatalos adatok szerint Erdélyben valamivel magasabb volt az átoltottság az országos átlagnál (28,1 százalék) – írja az MTI.

A régión belül Közép- és Dél-Erdély oltási aránya haladta meg a 30 százalékot (34,6, illetve 31 százalék),

Észak-Erdélyben (23,9 százalék) és Székelyföldön (19,9 százalék) átlag alatti volt a beoltottak aránya.

Az átoltottsági arány a nagyvárosokban volt magasabb. Míg Bukarestben az átoltottság május végére elérte a negyven százalékot, addig a húszezer fő alatti kisvárosokban 24, a városi vonzáskörzeteken kívül eső, 3500 fő alatti községekben pedig kevesebb mint 12 százalékos volt.

Hírdetés

Romániában a 60-69 éves korcsoportban volt a legmagasabb (34 százalékos) az oltást igénylők aránya a 70-79 évesek, illetve az 50-59 évesek körében (33, illetve 32 százalék). A 25-49 év közötti  korosztály mintegy egynegyede, a 18-24 éveseknek pedig 22%-a volt beoltva május végéig. A legalacsonyabb (mintegy 18 százalékos oltottsági arányt a leginkább veszélyeztetett, nagyon idős, 80 év feletti korcsoportban jegyezték.

Az Erdélystat.ro elemzői komplexebb statisztikai módszerekkel is megvizsgálták,

hogy a lakosság átoltottságát milyen tényezők befolyásolják a leginkább.

Ebből kiderül, hogy Erdélyben 2021. május 25-ig magasabb átoltottsági rátát azokon a településeken értek el, amelyek gazdaságilag aktívabbak – nagyobb a vállalkozássűrűség és magasabb a foglalkoztatottak aránya a munkanélküliekhez képest.

A járvány egészségügyi hatásainak közvetlen megtapasztalása szintén ösztönzőleg hatott az oltás felvételére: nagyobb arányban oltakoztak azokon a településeken, ahol magasabb fertőzöttséget regisztráltak.

Többen oltatták be magukat azokon a településeken is, ahol oltóközpontok működnek. Ez annak a jele, hogy a járvány elleni védekezésben továbbra is fontos szempont, hogy az oltás minél egyszerűbben elérhető, hozzáférhető legyen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »