Román védelmi miniszter: erőteljes választ kell adni az orosz drónok és rakéták légtérsértéseire

Román védelmi miniszter: erőteljes választ kell adni az orosz drónok és rakéták légtérsértéseire

Román védelmi miniszter: erőteljes választ kell adni az orosz drónok és rakéták légtérsértéseire Mészáros Richárd2024. 09. 18., sze – 19:58

A Bukaresti Kilencek (B9) országait aggasztja az orosz drónok és rakéták sorozatos betörése a NATO-tagországok – Lengyelország, Románia, Lettország – légterébe, és a fokozódó feszültség az észak-atlanti szövetség határain, amelyekre meglátásuk szerint erőteljes és összehangolt választ kell adni – mondta szerdán Angel Tilvar román védelmi miniszter a Bukaresti Kilencek védelmi minisztériumai képviselőinek találkozóját követően.

A NATO keleti szárnyán fekvő európai államok – Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia – védelmi minisztériumainak képviselői bukaresti találkozójukon a regionális biztonsági helyzetről, az orosz–ukrán háborúnak az euroatlanti biztonságra gyakorolt hatásáról tanácskoztak. Napirenden szerepelt továbbá a fekete-tengeri térségnek nyújtandó NATO- és EU-támogatás, valamint a NATO védelmi pozíciójának megerősítését célzó intézkedések a keleti szárnyon – közölte a román védelmi minisztérium. 

Hírdetés

A találkozót követően Angel Tilvar román védelmi miniszter és Pawel Zalewski lengyel védelmi államtitkár nyilatkozott a sajtónak. Tilvar a News.ro jelentése szerint aláhúzta: a tanácskozáson, amely a NATO-tagországok védelmi minisztereinek októberi találkozóját készíti elő, a NATO keleti szárnyának helyzetét elemezték. Ez továbbra is aggasztó, mivel Oroszország a Fekete-tenger térségének destabilizálására törekszik, így állandó a fenyegetettség – mondta. 

Pawel Zalewski lengyel védelmi államtitkár az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az orosz drónok légtérsértései kapcsán leszögezte: Románia, Lengyelország, Lettország és Litvánia is veszélyeztetett, és a B9 tagjai egyetértettek abban, hogy a NATO-nak reagálnia kell e behatolásokra. Közölte: a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásán meg kell határozni a konkrét módokat a légi támadások felderítésére, és az ellenséges tárgyak tönkretételére. Mint hangsúlyozta, ennek óriási a jelentősége, mivel a jelenség növekvő tendenciát mutat. 

Aláhúzta: amikor a NATO azt mondja, Oroszország egyetlen centimétert sem támadhat területéből, ezt a légtérre is érti. Elmondta, hogy e kérdés kapcsán az európai légtér közös védelmére vonatkozó kezdeményezésről is tárgyaltak Bukarestben. 

Angel Tilvar szerint a találkozó másik napirendi pontja az ukrajnai helyzet volt. A B9 tagjai leszögezték: igyekeznek támogatni Kijevet, hogy meglegyenek a szükséges erőforrásai a fronton, és Ukrajna euroatlanti integrációját is támogatják. A román védelmi miniszter Moldovát is partnerei figyelmébe ajánlotta, mivel az országnak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az orosz hibrid támadások miatt. Chisinau támogatása a Fekete-tenger térségének és Európának a biztonságába való befektetés – húzta alá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »