Richard Rašit jelöli a házelnöki posztra a Hlas-SD

Richard Rašit jelöli a házelnöki posztra a Hlas-SD

Richard Rašit jelöli a házelnöki posztra a Hlas-SD – jelentette be Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter, a párt alelnöke az Expres rádió politikai vitaműsorában. A párt kitart amellett, hogy továbbra is őt illeti a házelnöki poszt.

„A koalíciós szerződés betartását fogjuk követelni. Ha azt akarjuk, hogy megmaradjon a bizalom a kormánypártok között, akkor a koalíciós szerződésből és a kormányprogramból kell kiindulnunk” – hangsúlyozta Tomáš, aláhúzva, hogy

Tomáš hozzátette, a házelnöki posztra szintén esélyes Denisa Saková (Hlas-SD) úgy döntött, hogy gazdasági miniszterként kívánja tovább folytatni. Azt nem közölte, hogy ki váltja Rašit a beruházásokért és informatizációért felelős miniszter posztján.

Tomáš nem számít rá, hogy az új házelnök megválasztásánál ellenzéki képviselők is támogatnák Rašit,

Hírdetés

„Amíg erről nem lesz megállapodás, addig nem lesz házelnökválasztás. De ebben az esetben sem kerül veszélybe a parlament működése” – tette hozzá azzal, hogy a házelnöki jogköröket megbízottként már Peter Žiga (Hlas-SD), a parlament alelnöke gyakorolja.

Pellegrini helyére pótképviselő lép, és a kormány javaslatait jóvá tudja hagyni a parlament. Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a hétvégén jelentette ki, hogy a kormánykoalíció stabilitását leginkább a Pellegrini-Fico-Danko hármas mutatná az elnöki poszton, valamint a kormány, illetve a parlament élén. Hozzátette, ez a saját politikai meggyőződése, de az érvényes koalíciós szerződés szerint a Hlas-SD-t illeti a házelnöki poszt, és megegyezésre van szükség.

A Hlas-SD közölte, hogy nem ért egyet Ficóval. Andrej Danko, az SNS elnöke közvetlenül az államfőválasztás után kijelentette, pártja kész tárgyalni a koalíció működésének további feltételeiről, amire azért van szükség, mert alapvetően változott meg a politikai paletta.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »