Rendőrök tüntettek Bukarestben magasabb béreket és létszámbővítést követelve

Rendőrök tüntettek Bukarestben magasabb béreket és létszámbővítést követelve

A román rendőrök és börtönőrök szakszervezetei tartottak tüntetést szerdán Bukarestben magasabb béreket, a felszerelés korszerűsítését és a létszám bővítését követelve.

   Bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetről szóló kormányhatározat szerint a tüntetéseken legfeljebb száz résztvevő lehet jelen, a szerdai szakszervezeti megmozdulásra több mint kétezer rendőr érkezett buszokkal Bukarestbe az ország minden tájáról. A szakszervezeti vezetők pedig úgy nyilatkoztak: vállalják, hogy kifizetik az engedélyezettet meghaladó létszám miatt kiszabott bírságot.

   A kormány székháza előtti téren összegyűlt tüntetők délben átvonultak a belügyminisztérium épülete elé, majd a parlamentnél fejezték be a tiltakozó megmozdulást. A rendőrtüntetés több mint négy kilométeres útvonalának környékén órákra megbénult a közlekedés Bukarest belvárosában.

Hírdetés

   A tiltakozó akciót szervező 16 rendőr- és börtönőr-szakszervezet a 2017-es bértörvény által előírt bérek és pótlékok maradéktalan folyósítását, az elavult felszerelés és járműpark korszerűsítését, a szolgálati nyugdíjak inflációkövető növelését követelte. A rendőrök arra panaszkodnak, hogy a világjárvány kezdete óta olyan közegészségügyi feladatok elvégzésére kényszerülnek, amelyekhez nincs megfelelő képesítésük, a krónikus létszámhiány miatt pedig folyamatos az állomány túlterhelése.

   Az elszabadult energiaárak és a növekvő infláció közepette Romániában egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, miután az idei költségvetés megtervezésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét.

   Két hete a pedagógusok tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot Romániában, a statisztikusok a legnagyobb kormánypárt székháza előtt tüntettek, január 20-ától kezdődően pedig öt napra megbénult a felszíni tömegközlekedés Bukarestben a járművezetők spontán munkabeszüntetése miatt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »