Rendkívüli helyzet Helembán – az árvíz szerdán elvághatja a falut a külvilágtól

Rendkívüli helyzet Helembán – az árvíz szerdán elvághatja a falut a külvilágtól

Pozsony már túl van a tetőzésen, Nyitra megye déli részén azonban sok településen még csak ezután éri el a Duna vízszintje a maximumot. Az Érsekújvári járásbeli Helembán kedd estétől rendkívüli helyzet van érvényben. A Duna szintje folyamatosan emelkedik, és a hidrológiai előrejelzések szerint a folyó ezen szakasza csak csütörtökön tetőzik – derül ki Nyitra megye szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Helembát a járás többi részével egyetlen harmadosztályú út köti össze a járás többi részével, ami a Duna partja mentén halad.

„Kedd este az úttest még száraz volt, de arra számítunk, hogy a szerdai nap folyamán már nem ez lesz a helyzet. Az útszakasz esetleges víz alá kerülését nem nézzük ölbe tett kézzel és arra az esetre is felkészültünk, ha a települést elzárná a víz a külvilágtól. A mai naptól Helembán készültségben vannak az önkéntes tűzoltók is”

közölte a Nyitra megyei önkormányzat hivatalának vezetője, Peter Privalinec.

Elővigyázatosságból a Helembától Garamköved felé vezető utat szeptember 18-tól visszahívásig lezárják. Ezidő alatt a Párkány-Helemba között járó autóbuszjárat csak Garamkövesdig közlekedik.

Hírdetés

Lesz azonban vonatjárat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel három nemzetközi járat is kivételesen meg fog állni Helembán. A településen az Arriva közlekedési vállalat egyik busza a lezárást követően is ott marad, és a lakókat fogja szállítani a faluból a vasútállomásig illetve vissza.

A katonaság is részt vesz a helembaiak biztonságának biztosításában. A helembai és a közeli Kövácspatakon lévő szociális otthonokban 270-en tartózkodnak, az ő étkeztetésüket és ellátásukról a Szlovák Fegyveres Erők végzi majd a településekkel közreműködve.

„A katonák a falu ellátásában is segítenek, és szerdán a kora reggeli órákban a rendelkezésünkre állnak majd”

fogalmazott Privalinec.

Helembán már töltik a homokzsákokat is, a falu határainál épül az ideiglenes gát.

Körkép.sk/Sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »