Helyzetjelentés a rakpartról: így fest most az évtized dunai árvize Budapesten

Helyzetjelentés a rakpartról: így fest most az évtized dunai árvize Budapesten

Elöntötte az áradó Duna a pesti és a budai alsó rakpartot, ennek megfelelően folyamatos a védekezés az évtized árhulláma ellen – jelentette csütörtök reggel az InfoRádió munkatársa a Margit híd pesti hídfőjétől.

A Margitszigeten – a Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint – befejező szakaszához érkezett a munka. Egész éjszaka dolgoztak, már több, mint félmillió homokzsákot kiraktak, ami a pesti oldalról is jól látszik – fogalmazott az InfoRádió munkatársa.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Margitszigeti Kisállatkertet evakuálták, 110 állatot szállítottak át a Városligetben lévő fővárosi állatkertbe. Ezt a feladatot 20 szakember 3 óra alatt végezte el, a dámszarvasokat el kellett bódítaniuk. A Margitsziget déli, Margit híd felőli oldalát lezárták, a 4-es és 6-os villamos a híd közepén továbbra sem áll meg. A szigetre autóval tilos behajtani. A 26-os autóbusz nem közlekedik. Gyalog az északi, Árpád híd felőli oldalon még be lehet menni a Margitszigetre, de Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, hogy várhatóan hamarosan azt is meg fogják tiltani.

Hírdetés

A Margit híd pesti hídfőjének közelében közlekedő 2-es villamos a közeli Jászai Mari tértől indul el, de csak a Kossuth Lajos térig, tehát az Országház melletti metrómegállóig közlekedik. Ezen kívül még tucatnyi más helyen módosult a főváros közösségi közlekedésének rendje, ezekről bővebben itt írtunk.

A Margit híd budai hídfőjénél a H5-ös év csak a felszíni megállóig közlekedik, az alagutat lezárták és megerősítették. Pénteken várhatóan az M2-es metró állomását is lezárják a Batthyány téren. A Dagály fürdőnél a csatornázási művek 25 szakembere felépített egy 500 méteres mobilgátat. Kicsit messzebb, a IV. kerületi Komp utcában pedig egy ugyanilyen védművet emeltek, 20 méteres hosszúságban és 3,8 méteres magasságban. Az Óbudai Hajógyári-szigetet lezárták, mert ott egy ártéri, úgynevezett galériaerdő van, azt el lehet árasztani, bár az ott lévő ingatlanokat természetesen megvédik.

Az alsó rakpartok még sokáig zárva lesznek. Természetes, hogy mindenki kíváncsi az áradó Dunára, de a védekezés irányítói azt kérik, hogy senki se akadályozza a munkát, és ne veszélyeztesse a saját biztonságát sem bámészkodással, sem fotózkodással, hanem inkább, ha teheti, álljon be önkéntesnek.

Budapesten a várakozások szerint szombaton, 850 centiméteren tetőzik a Duna, ami 41 centiméterrel kisebb, mint a 2013-as árvíz idején, de az apadás lassú lesz, a gátak sokáig lesznek terhelés alatt, hiszen az évtized dunai árvize, az előrejelzések szerint, hozzávetőleg egy hét múlva hagyja el az országot – jelentette az InfoRádió munkatársa a helyszínről.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »