Újabb fordulat a nagy magyar–osztrák határvita ügyében

Újabb fordulat a nagy magyar–osztrák határvita ügyében

Kártérítési pert indított az Osztrák Köztársaság ellen az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda a jogellenes határellenőrzések miatt.

Ausztria 2015-ben állította vissza a magyar határon az ellenőrzést, ezzel hol jobban, hol kevésbé, de megkeseríti az ingázók életét. Gyakorlatilag visszaépítették a fix határellenőrzési pontokat – a bódékat, a sávokat, a sorompókat. A jogszabályok szerint ezt hat hónapra minden további nélkül megtehetik, és indokolt esetben újabb fél évre meg is hosszabbíthatják. Csakhogy ez az „átmeneti jelleg” kilenc éve tart – írja a Telex.

Hírdetés

Az ügyvédek szerint Ausztriának már nincs kellő indoka a határellenőrzés fenntartására, ezért kártérítési pert indítottak az Osztrák Köztársaság ellen. Az ügyvédi iroda szerint a határellenőrzéssel az osztrák hatóságok magyar és kelet-európai ingázók tízezreinek okoznak anyagi hátrányt a határátkelés lassításával, valamint azzal, hogy kerülő utakra kényszerítik a közlekedőket.

Ha a bíróság kimondaná, hogy jogellenes a határellenőrzés, alapot teremtene az ingázók számára is a kártérítési perek indítására. Ausztriában csaknem 130 ezer magyar munkavállaló dolgozik, vagyis a további pereknek már komoly anyagi tétjük is lehetne. Az Ausztria ellen indított kártérítési per első tárgyalási napja október 2-án lesz a kismartoni tartományi bíróságon.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »