Rendkívüli bejelentés: Sulyok Tamás lesz a kormánypártok államfőjelöltje

Rendkívüli bejelentés: Sulyok Tamás lesz a kormánypártok államfőjelöltje

Balatonalmádi kihelyezett frakcióülésén határozott arról a Fidesz és a KDNP, hogy kit jelölnek a kormánypártok a posztjáról két hete lemondott Novák Katalin utódjául.

Kihelyezett frakcióülésen Balatonalmádiban döntöttek arról, ki legyen a kormánypártok államfőjelöltje a közelgő államfőválasztáson a parlamentben.

Háttér

Ismert, Novák Katalin azután jelentette be lemondását bő két hete, hogy pozitívan bírált egy kegyelmi kérvényt, amelyet a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének szabadulásáért nyújtottak be, és amely kegyelemért a saját bevallása szerint Balog Zoltán református püspök is közbenjárt. A pedofilbotrányban bűnsegéd K. Endre kegyelmi ügyébe belebukott a kérvényt ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, valamint végül Balog Zoltán is, de Balog Zoltán csak a zsinati elnöki pozícióról mondott le, Novák Katalin és Varga Judit a közéletből is bejelentette kivonulását. Orbán Viktor miniszterelnök üdvözölte a politikusok távozását, és azt mondta, az új gyermekvédelmi törvénycsomaggal és az új államfő megválasztásával lezárható a kegyelmi ügy. Az Országgyűlés február 26-án dönt a korábbi államfő lemondásának elfogadásáról.

A bejelentés

A balatonalmádi bejelentés előtt Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető elnézést kért a késésért.

Hírdetés

Bejelentette, az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje. Ez jelenleg még csak egy javaslat, a pártválasztmány véglegesíti a jelölést.

Az új államfő megválasztásának pontos időpontjáról nem tudott számot adni, mert az függ attól is, az ellenzék állít-e államfőjelöltet.

Továbbiak

Kocsis Máté azt is közölte, Deutsch Tamás vezeti a Fidesz európai parlamenti listáját.

A bíróság minapi ítéletére hivatkozva továbbá felszólította Varju László (DK) képviselőt, hogy távozzon a közéletből, továbbá Fekete-Győr András (Momentum) hivatalos személy elleni erőszakkal kapcsolat ítélete miatt szintén erre kapott felszólítást a frakcióvezetőtől.

Cikkünk frissül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »