Renault Kangoo Van Blue dCi 95: A fuvaros

Renault Kangoo Van Blue dCi 95: A fuvaros

A legkülönbözőbb rendű és rangú, olykor luxusszínvonalú autók sora után legutóbb egy puritán munkaeszköz került a kezem ügyébe. Jelesül a Renault Kangoo áruszállító változata. Amely nem is annyira puritán, viszont mindenképpen inkább fuvaros, mint hagyományos személyképkocsi.

A középső dízelmotorral, plusz a sokat sejtető „Open Sesame” térvariációs csomaggal kaptam meg tesztelésre.

Alaktan

Az ilyen autóknál ugyebár adott egy dobozos alapforma, amelynek köszönhetően tojásként hasonlítanak egymásra (lásd még: Citroën Berlingo, VW Caddy, stb.). A részletekkel viszont itt is szépen el lehet játszadozni, amire éppen a Kangoo 3. generációja a legjobb példa. Az elődénél sokkal szebb hűtőrácsot kapott, a fényszórók is modernebb vonalvezetésűek. A ködlámpák most egy kifejezetten attraktív fészekben helyezkednek el, az alsó légnyelőt pedig látványos világosszürke műanyag betét keretezi.

Hátul az oszlopos lámpákat cserélték hagyományos formájúakra, így a farrész most jóval harmonikusabb látványt nyújt. Az oldalnézetnek is csak jót tett, hogy a műanyag védőcsík az ajtók közepéről a küszöbök fölé költözött, és szélesebbé is vált. A többi pedig: a funkcionalitásból eredő változatlan alapforma, az áruszállító változat esetében bebádogozott hátsó résszel, beleértve a rakodótér szárnyas ajtaját is.

Ja, és tesztautónknál a jobb oldali B-oszlop hiánya, amely az említett Open Sesame kivitel sajátossága.

Belvilág

Hírdetés

Ezt a fejezetet az autó jellegére való tekintettel a térvariációkkal kezdjük. Azon belül is a már kétszer megemlített (feláras) Open Sesame csomaggal, amelynek kézenfekvő – és funkcióját is tökéletesen kifejező – magyar fordítása: Szezám, tárulj! Többlete a standard kivitelhez képest (90 vagy 180 fokban nyitható hátsó szárnyas ajtó, jobboldali tolóajtó) az anyósülés előtti térelválaszó rács balra fordításának, plusz az ülés vízszintesre fektetésének lehetősége.

Ennek köszönhetően az autóban 2,7 méter hosszú tárgyak is szállíthatók, a rakodónyílás szélessége pedig a jobb első ajtó kitárása után 1,44 méter! Így válik érthetővé a B-oszlop hiánya is ezen az oldalon. A raktér teljes kapacitása egyébként 3,9 köbméter, amit maximálisan 819 kg hasznos terhelhetőséggel lehet kombinálni.

A többi pedig egy mai korszerű személyképkocsi szereltsége és kelléktára. Kétzónás légkondi, tolatóradar és -kamera, automata parkolóasszisztens, fényképeket is kezelő USB port, kétfunkciós tempomat. Attraktív adalék a belső visszapillantó tükröt helyettesítő második kamera, amelyre a bádogozott hátsó ajtók miatt volt szükség; egy hagyományos tükörnél jóval komplexebb képet közvetít az autó mögötti történésekről.

Utastéri pakolóhelyeket is bőségesen találunk: polc a szélvédő alatt, fiókszerűen kihúzható tágas kesztyűtartó, fedeles boksz a műszerfal tetején, egy további a középső könyöktámla alatt.

Az országúton

A Kangoo Van összesen 5 motorral kapható, tesztautónké a középső dízel volt (a többi: 100 és 130 lóerős TCe, illetve 75/115 lovas Blue dCi). Lenyűgöző dinamikát tehát nem várhattam, nem is kaptam, viszont amire ezt az autót kitalálták, arra ennyi is tökéletesen elegendő volt. Pláne, hogy a kis olajkályha alig valamivel 5 és fél liter felett fogyasztott, ami az 54 literes tankkal kombinálva 1000 kilométert megközelítő hatótávolságot eredményezett.

A hatfokozatú kézi váltó kapcsolásai pontosak és egyértelműek voltak, kezelését pedig nagyban megkönnyítette a magasra telepített váltókar. A komfortos alváz jól nyelte az útegyenetlenségeket, bár a jókora hátsó bádogszekrényből azért itt-ott beszűrődött az utastérbe némi nyiszorgás. Ilyenkor viszont rendre eszembe jutott, hogy nem egy luxuslimuzin, hanem egy árufuvarozásra épített kisfurgon volánja mögött ülök…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »