Remišová: Az önkormányzatok kezébe adják az európai alapok merítését

Remišová: Az önkormányzatok kezébe adják az európai alapok merítését

Az önkormányzatok terveket készítettek az euróalapok jobb és értelmesebb lehívására a 2021–2027 programozási időszakban. A stratégiák információkat tartalmaznak az érintett terület tervezett fejlesztéséről, konkrét beruházásokról és célokról. A programozás első szakaszában benyújtották a regionális prioritásokat, az összes magasabb területi egység (8 megye) szintjén – tájékoztatott Veronika Remišová (Za ľudí) beruházási, regionális fejlesztési és informatikai miniszter.

Az önkormányzatok tervei követik Szlovákia megváltozott hozzáállását a következő programozási időszakhoz, ugyanis a 13 milliárd eurós pénzügyi csomag egy részéről már nem a minisztériumok, hanem közvetlenül az önkormányzatok fognak dönteni. Ezért mind a nyolc régióban Partnerségi Tanácsok jöttek létre, amelyek összefogják az önkormányzatok, az államigazgatás, a társadalmi-gazdasági partnerek, a megyék és a fenntartható városfejlesztési csoportok képviselőit. A források az integrált területi stratégiák alapján kerülhet a régiókba, amelyekben már feltüntetik az egyes projekt szándékokat.

A megyyék mellett a városfejlesztési csoportok (fenntarthatóan fejleszthető város és vonzáskörzete – územie udržateľného mestského rozvoja (UMR)) is benyújtották az első javaslataikat azokról a projektekről, amelyeket a következő években szeretnének megvalósítani.

Hírdetés

A regionális fejlesztési tárca 16 városfejlesztési csoport létrehozását javasolta – ezek Pozsony, Kassa, Eperjes, Nyitra, Zsolna, Túrócszentmárton, Trencsén, Besztercebánya – Zólyom, Nagyszombat, Rózsahegy – Liptószentmiklós, Nagymihály, Poprád – Szvit – Kézsmárk, Homonna, Losonc, Rimaszombat és Privigye-Nyitranovák.

 – magyarázta a minisztérium.

Amint a minisztérium rámutatott, csak egy városfejlesztési csoport problémás, és ez Besztercebánya – Zólyom területe. Ha ez a csoport a következő hetekben nem nyújt be közös javslatot, a terület kizárásra kerül az városfejlesztési csoport rendszeréből, így kimarad a városfejlesztési csoportok eszközén keresztül a fejlesztés egyik finanszírozási forrásából is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »