Rekord kártérítést kapott egy óvodai baleset áldozata

Rekord kártérítést kapott egy óvodai baleset áldozata

A balesetet szenvedett kisfiú súlyos, maradandó károsodásokat szenvedett, az intézmény nem tudja, honnan tudná előteremteni a pénzt.

Rekordösszegű, 265 millió forintos kártérítést és havi 1,8 millió forintos járadékot ítéltek meg egy lebénult fiú családjának – számolt be róla az RTL. Az eset még 2013-ban történt, amikor egy fővárosi óvoda udvarán állva tízóraiztak a gyerekek, és egy akkor hároméves kisfiú félrenyelt egy répadarabot. Az óvónő megpróbált segíteni a gyereken, de nem tudott, és a kiérkező mentőknek újra kellett őt éleszteni.

Az újraélesztés ugyan sikerült, de addigra a kisfiú súlyos oxigénhiányos állapotba került, végtagjai lebénultak és értelmileg is sérült, folyamatos felügyeletre szorul.

A gyerek édesanyja a csatornának elmondta, azóta sem tudta feldolgozni a történteket. A család tönkrement, a szülők azóta elváltak, az anya elköltözött a sérült fiúval Németországba.

Hírdetés

Hét éve indult a per, a bíróság már korábban megállapította, hogy kulturált étkeztetéssel elkerülhető lett volna a baleset, a mostani jogerős döntés a kártérítés összegéről született. A családot képviselő ügyvéd szerint három tényező miatt lett ilyen magas a kártérítés összege, illetve a járadék:

  • sok idő telt el a baleset óta, a felmerülő költségek azóta rakódtak egymásra,
  • az esetnek nagyon súlyos következményei lettek,
  • valamint – az ügyvéd véleménye szerint – az inflációs környezetben az emberi élet és egészség megtartotta az értékét.
  • Az óvodát képviselő ügyvéd ellenben abszurdnak tartja a kártérítést, és elmondása szerint a Kúriához fognak fellebbezni a döntés miatt. Elmondása szerint ha ott is helybenhagyják a döntést, úgy elfogadja, viszont akkor innentől kezdve elvárja, hogy a jövőben minden bíróság hasonló összegeket ítéljen meg. Az intézmény egyelőre nem tudja, miből tudná kifizetni a kártérítést és a járadékot, nem tartják kizártnak, hogy a kormányhoz fordulnak segítségért.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »