Régi arcok – új harcok? A Magyar7 legújabb, 14. számáról

Régi arcok – új harcok? A Magyar7 legújabb, 14. számáról

Bízzatok Edóban! címmel közli a lap legújabb száma Molnár Judit vezércikkét, amelyben a szerző a régi-új szlovák kormány felállása kapcsán megjegyzi, a történelem megint csak megismételte önmagát. Ugyanakkor az új helyzet is megköveteli, hogy a magyar érdekképviseletnek az új kormányfőt is meg kell győznie: a félmilliós közösségünk jogos elvárásain nem lehet átlépni.

Ugyancsak az új kormányt vesézi a lap közéleti rovatában Kolek Zsolt, aki felteszi a kérdést: Mire számíthatnak a felvidéki magyarok? Pomichal Krisztián cikkében a Morawiecki–Orbán–Salvini-találkozó kapcsán foglalkozik az európai jobboldal esélyeivel, illetve azzal, hogy sok a forgatókönyv és a kérdés, de a három politikus már valószínűleg sejti a megoldást.

A társadalmi elvárás megfojtja az őszinteséget – állítja Bíró Szabolcs Dunaszerdahelyen élő prózaíró, aki éppen az Anjou-korba ásta bele magát. Merthogy felsorolhatatlanul sok ténykedése mellett Bíró elsősorban történelmi regények szerzőjeként ismert. A beszélgetést Matus Tibor készítette az alkotóval.

Figyelmet érdemlő írás a lap publicisztikai rovatában Pomichal Krisztián A két váza című jegyzete.

Miközben a csomagszállító cégek virulnak, a Szlovák Posta a leépítésekben látja a jövő útját. Erről olvashatjuk Rajkovics Péter cikkét a lap gazdasági rovatában.

Somogyi Szilárd írása a szlovákiai népszámlálás felvidéki magyar szempontból fontos, még lehetséges javítási esélyeiről szól, míg Langschadl Mátyás cikke az ún. Covid-útlevél témáját járja körül, feltéve a kérdést: ha lesz, mik lesznek az előnyei, és milyen jogi-etikai aggályok merülnek fel az „útlevél” kapcsán?

Hírdetés

A lap kulturális rovatában bemutatkozik a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete. B. Vida Júliának nyilatkozik Takács Ottó, a Dunaszerdahelyen működő Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nemrég kinevezett új vezetője. Babucs Zoltán hadtörténész pedig az 1941-es délvidéki magyar bevonulás évfordulójára emlékezik. Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikkének szereplője ezúttal Degen Árpád, a pozsonyi „füvesember”.

A Tájaink rovatban ezúttal is a felvidéki régiók híreit találjuk. Nagy-Miskó Ildikó Fekete Irénnel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos elnökével készített interjút. Szintén az iskolai beíratás a témája Szomolai Andrea cikkének, aki egy olyan mátyusföldi házaspárt mutat be, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy a gyermekük magyar iskolában tanulhasson. Fábián Gergely Dudás Péter színművész-rendezőt kérdezte, hogyan értékeli magas állami kitüntetését, amelyet nemzeti ünnepünk apropóján kapott a magyar köztársasági elnöktől. Radi Anita egy hamisítatlan pozsonyi polihisztorról, Rómer Flórisról ír, Virsinszky Tamás pedig régi idők falusi focijáról, egész pontosan Múlyadról.

Kevés a magyar logopédus a Felvidéken, ezért is fontos, hogy a nagydaróci Kapsa Mónika az interneten segíti a szülőket, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt. A logopédust Agócs Szvorák Emese kérdezte. Bodrogközből indulva is lehet világkarriert csinálni, ha van tehetsége és kitartása az embernek, tudjuk meg Zsebik Ildikó interjújából, Reczai Lilla pedig egy somorjai tehetséges diáklánnyal készített beszélgetést. Kaszmán Zoltán kálnai és zselízi fejlesztésekről tudósít a rovatban, míg Bokor Klára Kéméndre látogatott, ahol az állatok úgy élnek, mint a mesében.

Szövődmények a koronavírus után. Ez a témája Domonkos Andor kutatóorvosnak ezen a héten, míg Pleva László állatorvos e heti témája: Hogyan segítsük az ellést?

Varázslatos vidék az Őrség Magyarország délnyugati részén. A történelmi régiót mutatja be Csermák Judit a Barangoló rovatban. Az írás első részét olvashatjuk a lap legújabb számában. Babos Kitti az Életmód rovatban arról ír, hogy a divattervezés a karantén idején sem állt le. Az Íz-lelőben egy igazi finomságot találunk: krémsajtos medvehagymalevest Vas Laura konyhájából, míg Vas Gyula autós rovatában a Seat egyik modelljéről olvashatunk.

A hetilap sportrovatában Rajkovics Péter a szlovák futball helyzetét veszi górcső alá, amely ugyan veretlenül teljesítette a 2022-es világbajnoki selejtező nyitányát, azért kérdőjelek bőven vannak. Akárcsak a Bajnokok Ligája körül. Előfordulhat, hogy az európai megaklubok bedarálják magát az UEFA-t is?  Erről olvashatjuk Rajkovics György cikkét a lap sportrovatában.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a pozsonyi Szent László templomot találjuk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »