Recorder: A marosvásárhelyi önkormányzatnál továbbra is gyakorlat, hogy politikai alapon alkalmaznak munkatársakat (videó)

Recorder: A marosvásárhelyi önkormányzatnál továbbra is gyakorlat, hogy politikai alapon alkalmaznak munkatársakat (videó)

A Recorder korábban számos tényfeltáró anyagot tett közzé a közalkalmazotti rendszer egyik nagy problémájáról: arról, hogy a közhivatalokat szakemberek helyett pártkatonákkal töltik fel.

Mint írják, ez a jelenség óriási méreteket öltött, és a társadalomban kialakult frusztráció olyannyira elhatalmasodott, hogy a választásokat is eldöntötte. A 2020-as helyhatósági választásokon az ország több nagyvárosában új pártok vagy akár független jelöltek nyerték el a polgármesteri posztokat, akik éppen ezzel a narratívával indultak: a pártklientelizmus felszámolása az önkormányzatokban.

Hírdetés

Az egyik ilyen város Marosvásárhely volt, ahol az RMDSZ által támogatott független jelöltnek, Soós Zoltánnak sikerült félresöpörnie a régi politikai osztályt, letaszítva a trónról azokat, akik az elmúlt 20 évben a várost irányították. Az új polgármester azzal az ígérettel győzött, hogy újfajta városvezetést honosít meg: korrupciótól és politikai klientelizmustól menteset.

Azonban egy év hivatalban töltött idő után a politikai klientelizmus rendszere élénkebbnek tűnik, mint valaha. Több, a marosvásárhelyi városháza alkalmazottai között keringő felvétel, amely a Recorder birtokába került, azt mutatja, hogy a polgármester személyi tanácsadói hogyan diktálják a feltételeket és szervezik a versenyvizsgákat a PSD-sek javára.

Mint kiderült, a Szociáldemokrata Párt által támogatott jelentkezőt sikerült felvétetniük a szociális gondozói és gyermekvédelmi hatósághoz annak ellenére, hogy nem beszél jól magyarul, holott a magyar nyelvtudás szerepelt az elvárások között.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »