Szaddam-érából származó iraki lövegeket szállítanak a balti államokon keresztül Ukrajnába

Szaddam-érából származó iraki lövegeket szállítanak a balti államokon keresztül Ukrajnába

Érdekes információk jelentek meg pár napja az interneten. Lengyel és lett források szerint a Balti-tenger felől érkeznek Európába Ukrajnának szánt iraki páncélosok még a Szaddam-korszakból.

Az interneten megjelent fotókon 122 mm-es  Gvozgyika és 152 mm-es Akatszija tarackok láthatók. A gépek eddig a briteknél porosodtak és ebben a hónapban cseréltek gazdát – nem ajándékként, hanem pénzért.

A tarackokat az 1980-as években használták a véres iraki-iráni háborúban. Szaddam Huszein iraki diktátor bukása után a fegyverek a britek és amerikaiak kezébe kerültek és átszállították őket Európába.

Hírdetés

Az ukránok naponta veszítenek el lövegeket a fronton, és mivel a piacon nehéz találni megvásárolható, megfelelő állapotban lévő ilyen fegyvereket (vagy épp az azokat birtokló ország nem akar tőlük megválni), a britek és az amerikaiak már ezeket a fegyvereket is bevetik Ukrajnában.

Más szavakkal, az ukránok olyan súlyos helyzetben vannak, hogy korábban a nyugati múzeumi darabokat adtak át, most pedig negyvenéves iraki, sivatagi hadviselésre tervezett lövegeket. Ez pedig nem a háború megfordítására, hanem a vereség késleltetésére utal. 

Körkép.s, intellinews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »