Rangos nemzetközi elismerésben részesült Almár Iván csillagász

Rangos nemzetközi elismerésben részesült Almár Iván csillagász

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) az űrkutató hírességek csarnokának tagjává választotta Almár Iván magyar csillagászt, űrkutatót, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös, tiszteletbeli elnökét – közölte a MANT az MTI-vel kedden.

Csillag Ész- Almár Iván

youtube

Az 1951-ben alapított IAF azért hozta létre az űrkutató hírességek csarnokát (IAF Hall of Fame), hogy elismerje azoknak a tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az űrtudomány, az űrtechnológia fejlődéséhez. A korábbi díjazottak között Elon Musk, Charles Bolden, a NASA egykori vezetője, valamint az Apollo-11 űrhajósai is szerepelnek.

Hírdetés

Almár Iván az első magyar, akit a hírességek csarnokának tagjává választott a 77 országból több mint 500 tagot számláló nemzetközi szervezet.

IAF: International Astronautical Federation

iafastro
   

A MANT méltatása szerint a magyar űrkutatás egyik megteremtője szakmai pályafutása alatt volt többek között a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium alapító vezetője és a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke. Korábban dolgozott az IAF alelnökeként.
   
Almár Iván a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) tiszteletbeli tagja és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke.
   
Pályafutása során mintegy 150 tudományos közleményt publikált, 10 magyar nyelvű könyvet írt vagy szerkesztett az űrkutatás és a földön kívüli intelligencia keresése (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) témakörében. Kiemelkedő tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén neve a magyar tévénézők és újságolvasók generációi számára is jól ismert. A Holdra szállás tv-közvetítése óta (1969) minden jelentős űresemény kommentátora.
   
„Életem legnagyobb kitüntetésének tekintem, hogy az IAF méltónak tartott erre az elismerésre” – idézi a közlemény Almár Ivánt, aki április 21-én ünnepelte 92. születésnapját.
   
Kilencvenedik születésnapja alkalmából, 2022. április 21-én konferenciát rendeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyen a magyar űrtevékenység évtizedeit idézték fel a meghívott előadók.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »