Ramadáni fegyvernyugvást sürget Szudánban az ENSZ BT

A ramadán (muszlim böjti hónap) idejére szóló azonnali fegyvernyugvást sürgetett Szudánban az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken elfogadott határozatában.

A Nagy-Britannia kezdeményezte dokumentumot 14 támogató szavazattal fogadták el Oroszország tartózkodása mellett a 15 tagú testületben.

A TASZSZ orosz hírügynökség, amely betekintést nyert a négy pontból álló dokumentumba, arról számolt be, hogy az haladéktalan tűzszüneti felhívást tartalmaz a ramadán idejére. Mindemellett haladéktalan humanitárius hozzáférést sürget egyebek között az ország szárazföldi határán keresztül. Ezen felül felszólítja Ramtane Lamamrát, az ENSZ szudáni különmegbízottját, hogy lépjen fel közvetítőként a béke megteremtését célzó erőfeszítések összehangolásában.

Hírdetés

A muzulmán holdnaptár szerint vasárnap este kezdődik, és április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán.

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Erők (RSF) és a vele szövetséges milíciák között. A konfliktusban ezrek vesztették életüket és milliók voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat éhínség szélére taszítva az országot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »