Rágcsálók elleni védekezés ősszel

Már rég nem voltak ilyen jó állapotban az őszi kalászosok a tél beállta előtt mint most. A hosszú, meleg őszi időjárás pozitívan hatott az őszi gabonafélék fejlődési folyamataira, így most a legtöbb őszi kalászos kitűnően előkészült a télhez.

Sok táblán szinte túlnőttek az ősziek, sok helyen elérték a 25-30 cm-es magasságot is. Igaz – mint legtöbbször a gyakorlatban –, a jó után bekövetkezhetnek a rossz időszakok is. Sajnos így történt ez most is. A korai vetések helyenként erősen begyomosodtak, és ahol nagy a sűrűség, megjelentek a betegségek is, amiről már korábban írtam.

Nagy problémát fognak okozni a rágcsálók is, „mezei egerek”, különösen az őszi kalászosokban, többéves füvekben (lóhere, lucerna), és amit nem szabad elfelejtenünk, és erre különös figyelmet kell fordítanunk: a fiatal gyümölcsösökben. Azért szeretnék egy pár hasznos tanáccsal segíteni a gazdáknak.

Először is a gazdáknak rendszeresen át kell nézni minden mezőt, ahol őszi kalászosok és többéves füvek vannak telepítve. Ha egy hektáron találnak 3-5 kolóniát, már célszerű elkezdeni a védekezést. Tehát, amikor a rágcsálók (egerek) mennyisége eléri az úgynevezett gazdasági küszöböt, azonnal el kell kezdeni a védekezést. Mert ha elkésünk, akkor már nagy kárt okozhatnak. Különös figyelmet kell fordítanunk, mint már említettem, a fiatal gyümölcsösökre, mert ott pótolhatatlan károkat okozhatnak a rágcsálók, ha nem idejében fogunk védekezni ellenük. Nagyon jól emlékszem, ezelőtt vagy 10-15 évvel egy farmernek több mint 20 hektár fiatal gyümölcsösét szinte teljesen megsemmisítették a rágcsálók, amit bizony újra kellett telepíteni. Ez azért történt meg, mert a gazda nem idejében védekezett a rágcsálók ellen. Sajnos most is az időjárási viszonyok kedvezően hatnak az egerek gyors szaporodására a mezőkön, különösen azokon a táblákon vannak, ahol körülötte parlagon állnak a földek. Ezek a megműveletlen területek mintegy rezervátumként működnek, ahonnan a rágcsálók áttelepülnek a vetésekre.

Hírdetés

Leggazdaságosabb a gazdák számára az úgynevezett Brodisan rágcsálóirtó szer, lényegében nem is olyan drága: 1 liter 120-130 hrivnyába kerül. 2,2 liter Brodisannal – 100 kg búzával vagy árpával összekeverve – 100 kg jó minőségű csalit készíthetünk. Ez a mennyiség pedig 20-30 hektár vetésre elegendő, tehát 1 hektárra 3-5 kg kész csali elég. Ezt ajánlom a gabonaföldek és a többéves füvek rágcsálók elleni védekezésére.

A fiatal gyümölcsösökben inkább ajánlanám a Brodisan briketteket használni – 1 kg ilyen brikett 25 hrivnyába kerül. 1 hektárra 5-10 kg Brodisan brikettet használunk. Ez attól is függ, hány kolónia van egy hektáron.

A gazdáknak célszerű lenne szövetkezni egymással, akkor még olcsóbban lehetne elvégezni a védekezési munkálatokat. Ne felejtsük el soha azt sem, hogy vegyszerrel dolgozunk és vigyázzunk a környezetünkre és saját magunkra is: feltétlenül használjunk munka közben gumikesztyűt. A csalit csak az üregbe helyezzük be, nehogy a vadállományt károsítsuk!

Ha kérdések merülnének fel, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.  Akiket érdekelnek a rágcsálók elleni szerek, ezen a mobil telefonszámon lehet érdeklődni: 0506729758.

Novák Andrásszaktanácsadó, Terra Dei


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »