Putyin szerint a zaporizzsjai és a csernobili erőmű fizikai és nukleáris biztonsága megbízható védelem alatt áll

Putyin szerint a zaporizzsjai és a csernobili erőmű fizikai és nukleáris biztonsága megbízható védelem alatt áll

Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök vasárnap telefonon tárgyalt, miről a Kreml tájékoztatást adott ki.

Eszerint Putyin tájékoztatta Macront a zaporizzsjai nukleáris erőműnél péntekre virradóra történt incidensről, amelyet az ukrán radikálisok által megrendezett, és egy diverzánscsoport által elkövetett “provokációnak” nevezett. Az “ukrán radikálisok cinikus propagandakampányát” tette felelőssé amiatt, hogy a történtekért megpróbálták az orosz erőket hibáztatni.

Az orosz vezető szerint az orosz erők az ukrán őrséggel és személyzettel közösen biztosítják az atomerőmű normális működését. Mint mondta, a háttérsugárzás a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAü) adatai szerint is normális.

“Az erőmű fizikai és nukleáris biztonsága megbízhatóan védelem alatt áll” – mondta Putyin a közlemény szerint, hozzátéve, hogy ugyanez áll a csernobili létesítményre is.

Hírdetés

“Mindez azért történik, hogy kizárjuk annak lehetőségét, hogy ukrán neonácik vagy terroristák katasztrofális következményekkel járó provokációkat szervezzenek”

– hangoztatta Putyin.

A polgári lakosság kimenekítésének problémájával kapcsolatban Putyin azt javasolta a francia elnöknek, hogy humanitárius kérdésekben tárgyaljon Kijevvel, amely szerinte sem Mariupolnál, sem Volnovahánál nem tarja magát az orosz fél által – szerinte – tiszteletben tartott, előzetesen elért fegyvernyugvási megállapodáshoz.

teraz.sk, MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »