Pugliába tett kirándulást a Pápai Magyar Intézet közössége

Pugliába tett kirándulást a Pápai Magyar Intézet közössége

A Pápai Magyar Intézet (PMI) közössége május 3. és 5. között Pugliában járt, hogy felfedezze a dél-olaszországi régió lenyűgöző kulturális és történelmi kincseit. A kikötők, tengeri várak és a tenger fölé magasodó templomok táján járva a csizma sarkában számos emlékezetes helyet látogattak meg. Az alábbiakban személyes hangvételű beszámolójukat tesszük közzé.

Első állomásunk San Giovanni Rotondo volt, ahol Pio atya nyomában járva imádkozhattunk az ő közbenjárását is kérve. Ezek után szentmisén vettünk részt Monte Sant’Angelo Szent Mihály arkangyalról elnevezett kegyhelyén, a barlangtemplomban. Az esti órákban pedig rövid látogatást tettünk Bari belvárosába, amelyet másnap folytathattunk.

Szombaton Bariban járva először a San Sabino-székesegyházat látogattuk meg, amely román stílusban épült, és az egyik legfontosabb építészeti látnivaló a régióban. A székesegyház impozáns homlokzata és gazdag belső díszítése vonzza a turistákat és hívőket egyaránt. A művészeti értékét tekintve is lenyűgöző Szent Miklós-bazilikában vettünk részt szentmisén. Több mint 800 éves történelme sugárzik a falakból: a román kori erődszerű templomban tágas tér tárul fel, a bizánci elemeket is felfedezzük, a barokk mennyezet pedig a római bazilikákat juttatja eszünkbe. De a lényeg az altemplomban van. Szent Miklós sírjánál az ember elfelejti a puttonyos csokimikulásokat, és az a bizonyosság tölti el, hogy itt egy szent nyugszik, aki a Szenttel van kapcsolatban, és hozzá, felé segít minket.

Délután megtekintettük a Castel del Monte erődítményt, amely 13. századi, Olaszország déli részén, Baritól mintegy 50 kilométernyire található. II. Frigyes német-római császár építtette, mára nem teljesen világos, hogy védelmi célokra vagy császári szálláshelyként. A vár falai szabályos nyolcszöget adnak ki, az oktogon nyolc csúcsán egy-egy nyolcszögű torony található. A belső udvar a külső falak vonalát követve ismét oktogon alakú. A két szinten összesen 16, szintenként nyolc, trapéz alakú szoba található. Az egykoron gazdagon díszített vár mára elsősorban formája miatt számít különlegesnek, 1996 óta az UNESCO-világörökség részét képezi.

Hírdetés

Az estét pedig Traniban töltöttük, ahol a történelmi belvároson és a kikötőn kívül meglátogattuk a Santa Maria Assunta e San Nicola Pellegrino-bazilikát is, amely jelenleg a trani-barletta-biscegliei főegyházmegye érsekének székhelye. A templomot 1099-ben kezdték felépíteni az apuliai román építészet egyik fő példájaként, a korábbi, 4. századból származó Santa Maria della Scala-templom fölé. Az új templomot San Nicola Pellegrino ereklyéinek elhelyezésére szánták, aki 1094-ben halt meg Traniban. A mellette lévő harangtorony csak a 14. században készült el. A templomot többször is „Apulia székesegyházainak királynőjeként”, illetve „Trani szimbólumaként” emlegetik.

A kirándulás utolsó napján Matera városába látogattunk, mely a kövek és barlangházak vidékének számít. A város kőből épült templomait és házait sziklába vájták, és lenyűgöző látványt nyújtanak, amelyet könnyen összevethetünk a holdfelszín tájával. A katedrális a természet és az emberi munka csodálatos alkotása, hálát adva Istennek.

A PMI közössége remek időben – és remek társaságban – fedezhette fel Puglia tartomány nevezetességeit, gazdag történelmét és kulturális örökségét.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »