PS: Tegyen meg mindent a kormány az uniós támogatások megmentése érdekében

PS: Tegyen meg mindent a kormány az uniós támogatások megmentése érdekében Kulcsár Péter2024. 04. 15., h – 14:43

Az ellenzéki PS felszólította Robert Fico (Smer) kormányfőt és a kormányt, hogy garantálják: Szlovákia nem esik el az uniós támogatásoktól, és továbbra is felhasználhatja azokat az elkövetkező években. Michal Šimečka hétfői sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság (EB) figyelmeztetése kapcsán kijelentette, Szlovákia eleshet az uniós támogatásoktól a Btk. módosítása miatt. Az EB szerint ugyanis a módosítás az uniós jogrendszerbe ütközik.

„Csakis Robert Fico és a kormány tudja bebiztosítani, hogy Szlovákia továbbra is megkapja az uniós támogatásokat. Az ő politikai akaratukon múlik, hogy figyelembe veszik-e a kifogásokat. Még mindent lehet rendezni, vagy jogalkotás útján, vagy a Legfőbb Ügyészségen keresztül. Minden a főügyész, Robert Fico és az igazságügyi miniszter kezében van. Felszólítom őket, tegyenek meg mindent, hogy azonnal lezáruljon a vita, megkaphatjuk-e a helyreállítási tervből és az uniós alapokból a támogatásokat” – jelentette ki Šimečka.

Hírdetés

A PS elnöke hozzátette, az EB garanciát akar, hogy a Különleges Ügyészség megszüntetése ellenére továbbra is működi fog az igazságszolgáltatás. „Hogy minden korábbi és jövőbeni ügyet, elsősorban az uniós alapokkal összefüggőeket, rendesen kivizsgálnak” – tette hozzá Šimečka.

Martin Hojsík, a PS alelnöke, EP-képviselő emlékeztetett, hogy a kormány szerint is a környezetvédelmi tárcánál a legrosszabb a helyzet az uniós pénzek lehívásával kapcsolatban. Hozzátette, ez a leglassabb kormányzati intézmény a helyreállítási terv feltételeinek teljesítése terén. Valamennyi feladat teljesítése késik, 80 százalékuknál (12 feladatkör) csupán 20 százalékban teljesítették a feltételeket, három feladatkörnél kisebb előrelépés tapasztalható. Hojsík hozzátette, hogy ezek az információk a kormány által elfogadott, a terv végrehajtásáról szóló jelentésben szerepelnek. Az Újítsd fel a házad projektnél a legriasztóbb a lemaradás.

Šimečka leszögezte, csakis a kormányon múlik, hogy végrehajtsa a szükséges változtatásokat, és összhangba hozza a szlovák és az uniós jogszabályokat. „Az ellenzék ezt nem tudja megtenni helyette. Az ellenzék csak hozzájárulhat ehhez, én is felajánlom az összeköttetéseimet és a tapasztalataimat, de a kormányon múlik minden” – tette hozzá Šimečka.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »