Pozsonyi városi napok 2024 – Képekkel

Pozsonyi városi napok 2024 – Képekkel

Idén is április harmadik hétvégéjén tartják a Pozsonyi városi napokat (Bratislavské mestské dni 2024). Ilyenkor több helyszínen egyidejűleg zajlanak az izgalmas programok és olyan épületek, intézmények is látogathatók, amelyek máskor aligha. Ott jártunk.

A kulturális-szórakoztató napokat idén is Matúš Vallo polgármester nyitotta meg. Mint mondta, ezen a hétvégén (április 20-21.) nemcsak a pozsonyiakat, hanem a látogatókat, turistákat is várják a kijelölt helyeken.

A prímás palota tárt ajtókkal várja az érdeklődőket

A látogatók ezúttal is megcsodálhatták a főváros neoklasszicista stílusban épült palotáját. Sokan tértek be az épületbe, hogy megtekintsék a helységeket, a polgármester és munkatársainak irodáját.

Kiállítások egyvelege

A városi napok keretében ezen a hétvégn több kiállítás is megtekinthető. Legyen szó kézműves munkákról, vagy a palota tükörterméről.

Ünnepi torta-kóstoló

A hagyományokhoz híven ezúttal is megkóstolhatták a megjelentek a pozsonyi tortát. A polgármester szelte fel a krémmel rétegesen töltött, szeletekre vágott süteményt.

Miért ilyenkor tartják a városi napokat?

Hírdetés

Ez a hagyomány a közelgő Szent György napjához köthető, amely Pozsony törtélemére vezethető vissza. A városi kiváltságok szerint a 13. század óta a polgárok április 24-én szabadon választhattak városparancsnokot és képviselőket.

Pozsonyi kikapcsolódás

A tavaszi hétvégén nemcsak gyermekprogramok, hanem a workshopok, történelmi járművekkel való utazás is vár(t)ja az érdeklődőket. Kisebb-nagyobb koncerteket is láthatnak az arra járók és ilyenkor sportprogramból sincs hiány a ma már szlovák fővárosban.

„Borsos árak”

Az egekbe szökő árak a városi napokat sem kímélték. Példának okáért mutatjuk, mire számít(hat) az, aki fogyasztani kíván:

További képeink:

Szöveg és fotó: Körkép.sk/Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »