Pozsony átvállalja a felelőséget a járványügyi helyzetért, nem akar tovább a kormányban zajló viták túsza lenni

Pozsony átvállalja a felelőséget a járványügyi helyzetért, nem akar tovább a kormányban zajló viták túsza lenni

Pozsony és városrészei átvállalják a főváros járványügyi helyzetéért való felelősség egy részét, és nem kívánnak tovább a kormánykoalícióban zajló viták túszai lenni –  jelentette ki Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo.  

Matúš Vallo rámutatott a tervezett koronavírus-tesztelés nagyméretű politizálására, és a kormánykoalícióban zajló folyamatos vitákra, amelyek emberek százezreit teszik ki folyamatos stresszhelyzetnek, beleértve az önkormányzatok képviselőit.

Pozsony a továbbiakban új mobil mintavételi állomások felállítására kíván koncentrálni. 

– jelentette ki a főpolgármester.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kijárási tilalom (lockdown) is meghozta az első eredményeket. Pozsonyban sikerült az új koronavírus-fertőzöttek számát csökkenteni, az utóbbi napokban pedig megfigyelhető az új esetek csökkenése is.

Vallo kijelentette, hogy a pozsonyi önkormányzatok készen állnak a széleskörű tesztelésre, amelyről a kormány vasárnap tájékoztatott. A főpolgármester ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány hét napig tárgyalt csak arról, legyen-e tesztelés, és ha igen, akkor pontosan hol.

Hírdetés

– mondta.

Vallo szerint az elfogadott kormányhatározatból nem világos, hányszor kell majd a tesztelést elvégezni Pozsonyban, ahogy az sem, hány hétig függ majd a lakosok kijárása a negatív teszteredmény felmutatásától.

A főpolgármester szerint ma azt sem lehet felbecsülni, milyen lesz a pozsonyiak körében az érdeklődés az esetleges további tesztelések iránt. Továbbá, hogy mindehhez meglesz-e az elegendő egészségügyi személyzet és önkéntesek, hogy az embereknek ne kelljen hosszú sorokban várakozniuk ezekben a téli fagyokban, amikor is ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Pozsony és városrészei maximális erőbedobással dolgoznak azon, hogy az elkövetkezendő két hétben a jelenleg nyitva tartó mintavételi állomások száma minimum megduplázódjon. Ezek egész nap nyitva tartanának, ahogy a hétvégéken is. Így mindenki, akinek szüksége van a „kék papírra”, akár a munkahelyen akár más okból, bármikor könnyedén és biztonságosan igénybe vehesse ezeket az állomásokat – magyarázta Vallo.

A főpolgármester üdvözölte, hogy az egészségügyi tárca már felhívást hirdetett újabb mintavételi állomások kialakítására a fővárosban. A városrészek 30 olyan helyet jelöltek meg, amely alkalmas lehet mintavételi állomások kialakítására.

Vallo szerint a jelenlegi helyzetben segítene, hogy ha a kormány a nagyobb munkaadókkal egyetemben biztosítani tudná az alkalmazottak rendszeres tesztelését.

A pozsonyi városrészek Vallo szerint igyekezni fognak a tesztelés első hullámában mintegy 300 mintavételi állomást megnyitni, amelyek közül egyeseket már lehet csütörtökön (január 21-én), vagy pénteken (január 22-én) is megnyitnak. Ugyanakkor a főpolgármester figyelmeztetett, hogy a lakosok ne csak ezekre várjanak, hanem jelentkezzenek be a már meglévő mintavételi állomásokra is, avagy teszteltessék le magukat munkaadójuknál.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »