Pozitív lett a koronavírustesztje? Mutatjuk, ilyenkor mi a teendő

Pozitív lett a koronavírustesztje? Mutatjuk, ilyenkor mi a teendő

Ha valakinek pozitív lett a koronavírustesztje, kötelező karanténba vonulnia, illetve azoknak is, akik egy háztartásban élnek vele, még akkor is, ha negatív volt a koronavírus-tesztjük.

Az egészségügyi minisztérium szerint a

pozitív koronavírustesztet pordukáló személyeknek be kell jelenteniük, milyen személyekkel voltak közeli kontaktusban az elmúlt két napban, illetve közvetlenül a tesztelés előtt.

A tárca vezetősége szerint ezeknek a személyeknek a negatív koronavírus-teszt eredmény ellenére is karanténban kell maradniuk.

A közeli kapcsolat annak minősül, ha valaki legalább 15 percig tartózkodott egy zárt helységben pozitív személlyel.

Hírdetés

A kötelező karantén a tesztelés időpontjától minimum tíz napig tart, kivéve, ha a betegség bármely tünete, azaz láz, köhögés, nehézlégzés, szag- vagy ízvesztés fordul elő ezen időszak utolsó három napjában.

Az egy háztartásban élő személyek csak kivételes esetekben hagyhatják el a házat, vészhelyzet esetén, illetve akkor ha alapvető egészségügyi ellátásra van szükség.

Ezek a személyek azonban nem vehetnek részt nyilvános helyeken, kulturális, társadalmi és sporteseményeken, nem vehetnek részt magán rendezvényeken, családi ünnepségeken, kivételt csak a temetés jelent. Nem szabad tömegközlekedést vagy taxit igénybe venni, senkit sem látogathatnak és fogadhatnak.

Ha ezeknek a személyeknek élelmiszerre, gyógyszerre vagy más fontos dologra lenne szükségük, megkérhetnek másokat, hogy vásároljanak be. A pozitív személy csak vészhelyzet esetén hagyhatja el a karantént, ha az alapvető szükségleteit nincs aki bebiztosítsa neki. Ilyenkor azonban kötelező az FFP2 reszpirátor használata.

A pozitív személynek mindenképpen tájékoztatnia kell a háziorvosát, a gyermekek esetében pedig a háziorvost.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »