Politikus író vagy írópolitikus? Könyvbemutató vagy politikai kampányrendezvény?

Politikus író vagy írópolitikus? Könyvbemutató vagy politikai kampányrendezvény?

Ha politizálni kezd egy író, felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire marad tárgyilagos, illetve válik elfogulttá a politikus író az irományában, még olyan esetben is, ha a választott téma látszólag általános, a Mindentudók kézikönyve – így lehetsz te is géniusz.

Viszont Ódor Lajos inkább írópolitikus, és a fenti címet viselő könyvében az életünket a 21. században befolyásoló jelenségeknek – megatrendeknek a sajátos vizsgálata is inkább erre utal, főleg annak a tükrében, hogy kérészéletű miniszterelnökségét követően újra visszakanyarodott a politikai pályára: az Európai Parlamenti választásokon a liberális Progresszív Szlovákia párt listavezetője lesz.

Ezzel a lépésével most vált teljesen egyértelművé a tavaly féléven át Szlovákiát irányító szakértői kormány elnökének a politikai elkötelezettsége, valamint az is, hogy Čaputová köztársasági elnöknek nem véletlenül esett rá 2023. május 15-én a választása.   

Amennyiben pedig politikusként írással is foglalkozik a politikát nem akármilyen szinten, hanem miniszterelnökként (is) művelő közéleti személy, felmerülhet a gyanú, hogy ezt valamilyen cél szolgálatában teszi. A könyv beharangozója ilyen értelemben lehet akár egy rejtett politikai üzenet: „Ha érdekel, mi történik és mi fog történni a világban, szeretnéd megérteni a mélyben húzódó okokat, és fontosnak tartod a kritikus gondolkodást, ez a könyv neked szól.”

Ódor Lajos tehát progresszív színekben újra visszatér a politika porondjára. Most viszont nehezebb lesz a dolga! A miniszterelnökséget ugyanis kinevezéssel kapta meg, az Európa Parlamenti székért viszont pártja első számú jelöltjeként kell megküzdenie, kampányolnia kell országszerte a következő hónapokban.

Valószínűleg megszerzi az EP-mandátumot. Ez akár örömteli is lehetne, mivel Szlovákiának ő volt az első magyar nemzetiségű miniszterelnöke, és most minden bizonnyal személyében formálisan biztosított lesz a felvidéki magyarság EP képviselete, de reményeink szerint a Magyar Szövetség által is. Viszont az is nagy valószínűséggel bír, hogy a zömmel Fidesz-KDNP képviselőkből álló magyar képviselők csoportjához nem fog csatlakozni. Sokkal inkább feltételezhető, hogy Brüsszelben a szlovákiai és magyarországi ellenzéknek lesz a partnere.

Hírdetés

Vagyis ahogyan miniszterelnöksége alatt sem tűnt ki Ódor magyarságtudata, ugyanúgy nem fog az Európai Parlamentben sem kiállni a Kárpát-medencei magyarság érdekei mellett. Róka fogta csuka…  

 

Vagy ahogy Komáromban egykori alma máterében, a Sellye János Gimnáziumban kezdte a beszélgetését: „A mostani társadalom jobban kedvez a rókáknak, mint a sünöknek” – mesélte Ódor Lajos. Az ókori görög mese szerint a róka több dolgot tud, de nem annyira jól, a sün viszont csak egyet, de azt nagyon jól: szúrni. A mesével Ódor arra akart utalni, hogy sok probléma a világban akkor születik, hogyha az ember sün, s mindent ugyanúgy, ugyanazzal a típusú tudással próbál megoldani. Ezért is írta meg Mindentudók kézikönyve című művét, mert úgy gondolja, hogy ebben a nagyon összetett, komplex világban sokkal jobb általános tudást kapni, jobb rókának lenni, mint sünnek. Talán más miatt is hasonlít a mai liberális világ a rókák világához! A sün szúrása előre látható és várható, a sunyi róka ravaszsága pedig kiszámíthatatlan és megtévesztő.

Ódor könyve megjelent szlovák nyelven is. Ott az író neve Ĺudovit Ódorként szerepel. Ezen a két néven fogja járni a Felvidéket is a választási kampányban is: a plakátokon, meghívókon keresztnevének két változata lesz, a lakossági fórumokon, a könyvbemutatókon pedig a közönség összetétele fogja meghatározni a megszólítását, bemutatását. De liberális körökben ez így szokás….     

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »