PM: átadták a Klebelsberg Kastély könyvtárát – képek

Varga Mihály pénzügyminiszter, a Polgári Művelődésért Alapítvány elnöke beszédet mond a Klebelsberg Kastély felújított könyvtárának átadási ünnepségén Pesthidegkúton 2022. március 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A Klebelsberg-könyvtár megújításával a polgári értékek és a hazafiság szellemi bástyája jött létre – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, a Polgári Művelődésért Alapítvány elnöke a könyvtár átadó ünnepségén a tárca szombati közleménye szerint.

Hangsúlyozta: a kormány küldetésének tekinti Magyarország épített örökségének, történelmi emlékeinek megőrzését.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a 2010 előtti kormányok idején tönkrementek, az enyészetig pusztultak a kommunisták által elkobzott, állami tulajdonba vett, majd magukra hagyott épületek. A polgári kormány azonban visszaadta régi dicsőségét számos kastélynak, várnak, mint például a Várkert Bazár, vagy a 2017-ben átadott Klebelsberg Kastély.

Az 1,1 milliárd forintos kormányzati támogatásból renovált, Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter kastélya ma már több funkcióval bír: kutatási helyként, képzési központként és szálláshelyként várja a látogatókat – ismertette a miniszter.

Hírdetés

Varga Mihály elmondta: a könyvtár 2017-ben, a felújított kastélyegyüttes átadásakor már készen állt, terét az eredeti állapotának megfelelően sikerült rekonstruálni. Mostanra a polcokon újra több mint ezer kötet található, az elmúlt közel öt év gyűjtésének köszönhetően.

A miniszter felidézte: Klebelsberg Kuno nemzetépítő politikus volt, Magyarország konzervatív hagyományon alapuló megújításának egyik legjelesebb képviselője. Számos, politikai programmá érlelt gondolata mentőövet jelentett az akkori megcsonkított, megbénult Magyarország működőképessége szempontjából, de ezzel egy időben segítette a magyar emberek előre lépését, boldogulását is – fejtette ki Varga Mihály.

A Klebelsberg Kastély felújított könyvtára az átadási ünnepség napján, Pesthidegkúton 2022. március 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Gór Csaba fideszes országgyűlési képviselőjelölt, a Polgári Művelődésért Alapítvány vagyonellenőre, Szollár Péter, a Polgári Művelődésért Alapítvány ügyvezetője, Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könytár főigazgatója, Schmidt Pál volt köztársasági elnök, Vigh Annamária jogász és Varga Mihály pénzügyminiszter, a Polgári Művelődésért Alapítvány elnöke (b-j) a Klebelsberg Kastély felújított könyvtárának átadási ünnepségén Pesthidegkúton 2022. március 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »