Pipafüstös borkóstoló az ipolyviski tájházban

Pipafüstös borkóstoló az ipolyviski tájházban

A helyi értékek és hagyományok, valamint múltunk emlékei kerültek előtérbe június 15-én az Ipolyvisken megtartott eseményen. A tájházban és annak udvarán megvalósuló rendezvény az IpolyFeszt  rendezvénysorozat ipolyviski állomása volt.

A szombat délutáni program helyi és környékbeli népzenei formációk műsorával vette kezdetét. A helyi népdalformáció, a Csórésok mellett a Százdi citerazenekar lépett fel. Ezt követően került sor Novák Mezőlaky Margaréta pipakiállításának a megnyitására. A gyűjtemény tulajdonosával Baka Anita, a tájház vezetője beszélgetett.

Mint elhangzott, Novák Mezőlaky Margaréta rendszeres résztvevője a lassúsági pipaszívó versenyeknek. Országos bajnokság mellett Európai és világbajnokságon is részt vett már a nyitrai klub tagjaként.

A pipagyűjtés is részint ennek köszönhető.

Fából faragott pipák mellett míves kerámiapipák, kőből készült pipák, valamint kukoricacsőből faragott pipák is megjelentek a kiállításon.

Hírdetés

Fellelhetőek voltak a lassúsági pipaszívó verseny kellékei, relikviái is. Az információs panelek a pipatörténetet követték végig. A gyűjtő a megnyitó után tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Mindeközben Novák Mezőlaky Margaréta irányításával a pipázást is kipróbálhatták az érdeklődő felnőttek. Kukoricacsőből készített pipákat szívtak az udvaron lévő filagória alatt.

Helembáról, Ipolyságról, Tesmagról, Ipolynyékről és Nagytúrról érkeztek borászok. Ugyanakkor mézkülönlegességeket is vásárolhattak az érdeklődők.

Késő estébe nyúló baráti beszélgetéssel ért véget a rendezvény.  Az Ipoly mente településeit összekötő IpolyFeszt – Határon átnyúló összművészeti fesztivál rendezvényei június elején kezdődtek, minden hétvégén más településeken valósulnak meg a programok. A fesztivál utolsó állomása július 7-én Ipolyságon lesz. További részletek a fesztiválról az alábbi közösségi oldalon olvashatók.

A szerző felvételei. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »