Pintér Sándor a rendvédelmisek béremeléséhez kért támogatást

Pintér Sándor a rendvédelmisek béremeléséhez kért támogatást

Pintér Sándor, az Orbán kormányok legrégibb minisztere tábornokkal és Rétvári Bencével, a volt Emmi, volt államtitkárával együtt érkezett a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának meghallgatására.

Értékelésében Pintér Sándor közölte, Magyarországon rend van, és 2010 óta folyamatosan csökken a bűncselekmények száma.

60 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, és ez azt mutatja, hogy a kormány büntetőpolitikája helyes úton jár. A honpolgárok biztonságérzete szerinte lényegesen jobb, mint 12 évvel ezelőtt, a rendvédelmi szervek állampolgári megbecsülése pedig nőtt az említett időszakban

– mondta Pintér Sándor.

A Belügyminiszter szerint a rendőrség kiemelkedő munkát végzett, pandémia és a migráció kezelésében is helyt álltak a rendőrök, a katasztrófavédelem területén pedig folyamatos fejlődés volt. Hasonló értékelést adott büntetés-végrehajtás területén végrehajtott fejlesztéskről is.

Új épületek vannak, és a pandémia idején is megfelelően oldották meg a BV-sek a feladatatokat. Az idegenrendészet új területként került a Belügyminisztériumhoz, miután a kormány úgy döntött, rendészeti eszközökkel kell megoldani ezt a feladatot, de itt is megfelelően helyt állt a tárca

– jelentette ki Pintér Sándor.

Pintér Sándort hallgatja meg a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság
Béli Balázs

Később arról is beszélt, hogy a börtönök fejlesztésére, bővítésére lesz szükség, hogy megfelelő elhelyezést tudjanak biztosítani a fogvatartottaknak, ha folytatódna a büntetőpolitika szigorítása.

A belügyminiszter a következő időszak egyik nagy feladatának, a hivatásos állomány bérrendezését nevezte meg.

Az elmúlt időszakban egyszeri fegyverpénzt kaptak a rendőrök, de azt szeretném, hogy az egyszeri illetmények bekerüljenek a hivatásos állomány havi illetményébe. Ebben kérem az Országgyűlés és a kormány segítségét

– tette hozzá Pintér Sándor.

Kitért az informatikai fejlesztésekre és ezzel kapcsolatban úgy vélte,

az orosz-ukrán háború rávilágított arra, hogy a védekezésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben, mert a kibertámadások hatványozottabban megjelennek.

Hírdetés

Beszámolója végén Pintér Sándor közölte, hogy egyelőre nem tervez személyi változásokat, de a Miniszterelnöki Kabinetirodához távozó Papp Károly helyett, új államtitkár lesz.

Ott ült ugyanakkor mellette Rétvári Bence, a megszüntetett Emmi volt államtitkára, aki mint kiderült, a miniszterhelyettese lesz. A mellette ülő Rétvári Bence viszont miniszterhelyettes lesz, ak Kontrát Károlyt váltja ezen a poszton.

Rétvári Bence és Pintér Sándor a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság előtt
Béli Balázs

A kérdések során Harangozó Tamás MSZP-s képviselő arról kérdezte Pintért, mi az oka, hogy a Belügyminisztériumtól elkerült a polgári titkosszolgálat? Válaszában a belügyminiszter azt mondta, ez az átszervezés segíti a kormányzati munkát és a gyorsabb reagálást.

Arra a kérdésre pedig, hogy mi indokolta az oktatás és az egészségügy belügyi felügyeletét Pintér Sándor történelmi példával próbálta magyarázni a döntést amikor azt válaszolta, hogy 1945 előtt – tehát főleg a 2. világháború előtt és alatt – regnáló kormányokban a Belügyminisztériumnak is voltak oktatási, egészségügyi és szociálpolitikai feladatai. 

Mindig a kor követelményeinek megfelelően kell meghatározni a Belügyminisztérium feladatai

– mondta a belügyminiszter

A jobbikos Lukács László György ezzel kapcsolatban arról kérdezte Pintért, hogy jut-e megfelelő figyelem a rendészeti területre, ha Pintér Sándornak közben a közoktatást és az egészségügyet is irányítani kell. 

Pintér szerint ha megfelelő a szervezés, ha munkatársai megfelelően előkészítik a döntéseket, kellő idő jut minden területre.

A Belügyminisztériumban jelentős rend uralkodott és azt szeretném, hogy az új feladatok irányításában is a rend irányába tudjunk elmozdulni

– közölte Pintér Sándor azzal kiegészítve, hogy tudományos tanácsokat szeretne létrehozni az oktatás és az egészségügy területén, hogy szakmai alapon tudjanak döntéseket hozni.

Lukács László György a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság jobbikos képviselője
Béli Balázs

Szintén Lukács László György kérdezte a rendőrök béremeléséről a belügyminisztert. Pintér ennek nyomán reményét fejezte ki, hogy ha az ország gazdasági fejlődése nő, akkor az megteremti a lehetőséget a béremelésre.

Az ország mindenkori gazdasági ereje határozza meg, hogy milyen módon tudnak fizetni az állami alkalmazottaknak

– tette hozzá Pintér, aki konkrét dátumot nem mondott, de egy másik kérdésre válaszolva közölte, hogy nem tart tömeges leszerelésektől a veszélyhelyzet után a rendőrség állományában.

A bizottsági meghallgatás után a kormánypárti képviselői támogatták, hogy Pintér Sándor kinevezését, míg az ellenzék két tagja Harangozó Tamás és Lukács László György tartózkodott a voksolás során.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »