Petr Pavel összeírná az aktív tartalékosokat, akik részt vehetnének az állam védelmében

Petr Pavel összeírná az aktív tartalékosokat, akik részt vehetnének az állam védelmében

Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét, hogy az állam áttekintést kaphasson arról, hogy kikre számíthat a haza védelmében, de azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.

Az állam védelme nem csak a hivatásos katonák dolga”

 – mondta a köztársasági elnök.

Pavel, aki korábban a cseh hadsereg vezérkari főnöke volt, azt is elmondta, hogy az emberek többféleképpen is hozzájárulhatnak a honvédelemhez, polgári szolgálatot teljesíthetnek vagy részt vehetnek katonai alapképzésen.

Az államfő szerint az aktív tartalékosok létszámának meg kell haladnia az aktív hadsereg létszámát.

Hírdetés

A cseh hadsereg 2030-ig szóló stratégiai dokumentumai 30 000 hivatásos katonát és 10 000 aktív tartalékost irányoznak elő. Tavaly szeptemberben a hadseregnek 27 982 hivatásos katonája volt, de csak mintegy 4300 aktív tartalékos katonája.

Biztos, hogy még csak a közelében sem vagyunk”

– mondta és arra emlékeztetett mindenkit, hogy a hatályos honvédelmi törvény 18-tól 60 éves korig mindenkit kötelez arra, hogy részt vegyen az állam védelmében.

A kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése után, amelynek visszaállítását társadalmilag irreálisnak tartják, évente 40 ezer tagot töröltek a katonai tartalékosok listájáról, abból a generációból, amelyik elvégezte a katonai alapkiképzést, de már aligha lenne hadra fogható – mondta Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

Jana Černochová védelmi miniszter az ügy kapcsán beszédében utalt az egyetemekkel való együttműködésre és a fegyvertartó állampolgárokkal való megbeszélések elindítására is.

Továbbá beszélt a lakosság bevonásának legújabb bevezetett formájáról is, az úgynevezett „önkéntes előretörésről” a fegyveres erők kiegészítésére. Aki jelentkezik, annak csak azonnali orvosi vizsgálaton kell átesnie.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »