Péterfalvi Attila: jogszerűtlen védettséghez kötni a kollégiumi beköltözést – egy kivétellel

Péterfalvi Attila: jogszerűtlen védettséghez kötni a kollégiumi beköltözést – egy kivétellel

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint jelenleg nem kérhetik jogszerűen a felsőoktatási intézmények a koronavírus elleni védettség igazolását a kollégiumi elhelyezés feltételeként. Péterfalvi Attilát, a NAIH elnökét kérdezte az InfoRádió.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a sajtóból értesült arról, hogy bizonyos kollégiumokban védettség tényéhez kötik a beköltözést, illetve korábban egy egyetemista fordult hozzájuk hasonló kérdéssel, miszerint lehet-e kollégiumi elhelyezést védettséghez kötni – mondta Péterfalvi Attila az InfoRádióban.

A hatóság állásfoglalása a beadványra az volt, hogy

lehet, ha jogszabály rendeli el ennek a lehetőségét.

Tehát jogszabályi rendelkezés a feltétele egy ilyen kötelező adatkezelésnek – magyarázta a szakember.

Hírdetés

Közleményük azt is tartalmazta, hogy nincs tudomásuk olyan jogszabályi rendelkezésről, amely elrendelné az adatvédelmi hatóságnak a kötelező adatkezeléseket. „Nem érkezett ilyen jogszabályi rendelkezés véleményezésre, lehet hogy elfelejtették megküldeni” – mondta Péterfalvi Attila, és azt is megjegyezte, normál esetben az adatkezelés törvényhez között, amit az egészségügyi vészhelyzetben egy kormányrendelet pótolhat, tehát

A NAIH elnöke arra is kitért, miután több alkalommal is már fölmerült hasonló kérdés, és az egészségügyi, különleges adatok szabályozására vonatkozó elveket, illetve konkrét feltételeket az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR 9. cikkelye szabályozza. Hasonló kérdés volt korábban, hogy például a munkáltató kérheti a dolgozótól a védettség tényét, amivel kapcsolatban a hatóság állásfoglalása az volt, hogy a Munka Törvénykönyvében, illetőleg a munkaegészségügyi szabályok törvényi rendelkezési szabályaiból levezethető, hogy a munkáltató kockázatelemzés alapján, tehát nem általánosan, meghatározhat olyan munkaköröket, amelyeknél a védettségi tényének igazolását kéri, „de itt van egy jogszabály, törvényi rendelkezés, amiből levezethető”.

Az egyetemek vonatkozásában a felsőoktatási törvényből ez nem vezethető le, nincs ilyen hasonló szabály

– hangsúlyozta Péterfalvi Attila. Ahol eltérés mutatkozhat, az speciálisan az orvosi egyetemek: az egészségügyben, abban az esetben, ha a hallgatónak szakmai, gyakorlati képzése egészségügyi ellátó intézményben történik, nyilván megkövetelhető a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a védettség ténye. Ebben az esetben a kollégium elhelyezésnél kérhető, de csak azért, mert ezek a hallgatók az egészségügyi intézményekbe is bemennek és ott is folyik a képzésük – magyarázta a szakember. Egyéb felsőoktatási intézményeknél nincs ilyen szabály, amely igazolhatná ezt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »