Amikor a liberálisok megörülnek egymásnak, de a hivatalos álláspontok eltérnek

Amikor a liberálisok megörülnek egymásnak, de a hivatalos álláspontok eltérnek

Jan Lipavský cseh külügyminiszter – akit a Kalózpárt jelölt ebbe a tisztségbe – pénteken Budapesten találkozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel és a magyar főváros első emberével, Karácsony Gergellyel.

A cseh külügyér a sajtónak elmondta, hogy az ukrán-orosz konfliktusról alkotott nézeteik Karácsonnyal szinte megegyeznek. Nagyra értékelte, hogy a magyar főváros Prágához hasonlóan támogatja Kijevet és más, az orosz invázió által érintett ukrán városokat.

Az eseményről tudósító cseh újságíró megjegyezte, hogy Karácsony hozzáállása az ukrajnai háborúhoz szöges ellentétben áll Orbán Viktor miniszterelnökével, aki elutasítja a katonai segítségnyújtást a megszállt országnak.

Amit 1956 a magyaroknak, 1968 a cseheknek jelentett, az ma Ukrajna számára élő valóság”

– idézi a cseh portál Karácsonyt.

Ez a háború Európa biztonságáról is szól, arról, hogy erősödik-e itt az orosz befolyás, és meg tudjuk-e védeni a békét”

– jegyezte meg.

A budapesti főpolgármester egyetértett Lipavskýval abban is, hogy csökkenteni kell az orosz energiától való függőséget.

A politikusok Budapest és Prága kapcsolatáról is tárgyaltak. Karácsony kiemelte a Bohuslav Svoboda jelenlegi prágai főpolgármesterrel való jó kapcsolatait.

Azóta az ez unió más városokkal is bővült, például Béccsel, Berlinnel, Brüsszellel, Rómával és Londonnal.

A cseh diplomácia vezetője ezt megelőzően találkozott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel is, és bár a fotósok mosolygós arcokat örökíthettek meg, a két külügyér számos fontos kérdésben ellentétes álláspontot képviselt.

Míg Lipavský hangsúlyozta, hogy Csehország segítene Ukrajnának, addig Szijjártó elutasította a magyarországi fegyverszállítás lehetőségét, és tárgyalásokat sürgetett a hadviselő felek között.

A novinky.cz tudósítója idézte a cseh külügyminisztert:

Az orosz imperializmus a legnagyobb veszélyt jelenti a biztonságra. A Cseh Köztársaság addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg szükséges. A mi érdekünk, hogy Oroszország ne fenyegessen bennünket még jobban”

Hírdetés

– mondta Lipavský, aki óva intett a határok erőszakos átrajzolásától.

Lipavský megismételte, hogy Csehország támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tízpontos béketervét, amelyet az egyetlen reális útnak tart a háború befejezésére.

Oroszország talán a nemzetközi biztonság minden alapelvét megsérti, beleértve a atomfegyverrel való fenyegetést is”

– tette hozzá.

Zelenszkij terve, amelyet már 2022 végén bemutatott, az orosz csapatok teljes kivonását irányozza elő ukrán területről, a területi integritás helyreállítását, beleértve a Krím félszigetet, a sugár- és nukleáris biztonságot a zaporozsjei atomerőmű körül, illetve az összes fogoly és deportált szabadon bocsátását, beleértve a hadifoglyokat és az elrabolt gyermekeket is.

Szijjártó Péter megismételte, hogy a magyar álláspont az orosz-ukrán konfliktusról jól ismert. Megjegyezte, hogy Budapest soha nem szállított fegyvert Ukrajnának, mivel az ilyen szállítmányok meghosszabbítják a háborút. A magyar miniszter ismét beszélt arról is, hogy béketárgyalásokra van szükség, ahol a konfliktus mindkét szereplőjének jelen kell lennie.

Egyik fél sem győzhet, ezért tárgyalniuk kell, és mindenkinek tárgyalóasztalhoz kell ülnie”

– mondta Szijjártó.

Mi úgy gondoljuk, hogy a fegyverszállítások meghosszabbítják a háborút, további emberek halálához vezetnek, további pusztításhoz vezetnek, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ez az álláspontunk elég erőteljes kisebbségben van Európában, de attól még létezik, és attól még kitartunk ezen álláspontunk mellett”

– tette hozzá.

A béketárgyalások azonban továbbra sem látszanak. Oroszország, amely jelenleg kezdeményező szerepet játszik az ukrán hadszíntéren, nem titkolta, hogy el akarja foglalni a szomszédos állam területének egy részét. Ez Kijev számára elfogadhatatlan.

Arra a kérdésre, hogy Budapest hogyan értelmezi a nemrég jóváhagyott 61 milliárd dolláros amerikai segélyt Ukrajnának, a magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy ezt az amerikaiaknak kell értékelniük.

Novemberben lesz lehetőségük arra, hogy elmondják, milyen jövőt képzelnek el az Egyesült Államoknak, és így elmondják, milyen jövőt kívánnak a világnak háború vagy béke szempontjából. Remélem, hogy döntésük a béke felé fog hajlani, és nem a háború eszkalálódása felé”

– mondta a magyar miniszter, aki kormány- és pártfőnökéhez, Orbán Viktorhoz hasonlóan világossá tette, hogy Donald Trumpot szeretné a Fehér Házban látni.

A cseh külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajnának szuverén szereplőként kell részt vennie a béketárgyalásokon.

Nem tárgyalhatnak nélkülük. Meg kell őrizni az integritását és olyan megoldást kell találni, amely elfogadható Ukrajna számára. A mi legfőbb gondunk a biztonság, és a történelem München formájában megmutatta, hogy a megbékítés nem működik”

– zárta mondandóját Lipavský.

A kétpolitikus megbeszélésén megvitatott további témákról a magyar külügyminiszter közösségi oldalán közzétett videó tájékoztat, amely a tárgyalásokat követő sajtóértekezleten készült.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »