Péntektől láthatók 2023 legkiválóbb sajtófotói a Magyar Nemzeti Múzeumban

Péntektől láthatók 2023 legkiválóbb sajtófotói a Magyar Nemzeti Múzeumban

Megérkezett Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumba a világ egyik leghíresebb fotópályázatának nyertes anyaga. A 2023-as World Press Photo Contest eredményeit bemutató éves kiállítás az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit mutatja be. A győzteseket több mint 60 448 fotóból választotta ki egy független zsűri.

A World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak, csaknem hét évtizede.

Mára az általuk szervezett felhívás a világ legrangosabb sajtófotó-pályázata lett.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A World Press Photo Alapítvány tavaly regionális stratégiát vezetett be, és az éves verseny és a zsűrizés felépítését megváltoztatva globálisabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb bepillantás nyújt világ eseményeiről.

Külön-külön régiók szerint értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket.

Hírdetés

Ezen a kiállításon hiteles képekkel, hiteles történeteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt. A World Press Photo célja megmutatni mindazt, ami noha nem nálunk zajlik és nem a mindennapjaink része, mégis létezik.

Olyan kérdésekkel és témákkal találkozhatunk, amelyek a világban zajlanak, és amikről mi nemcsak keveset tudunk, de sok esetben felfogni is alig bírjuk.

A fotók nem egyszerűen csak számot adnak a meghatározó globális eseményekről, hanem az általuk kiváltott élethelyzeteket és emberi történeteket helyezik a középpontba. Jellegéből adódóan a kiállítás rengeteg különböző témát érint a környezetvédelemtől kezdve a kiélezett politikai ellentétekig.

A World Press Photo kiállítás egy képeskönyv, visszatekintés és egy társadalom elé tartott tükör, amely az év legfontosabb történéseit dolgozza fel.

A kiállítás szeptember 22-től november 5-ig lesz nyitva. A látogatás belépőjegyhez kötött. Mivel nem állami fenntartású kiállításról van szó, az október 23-i nemzeti ünnepen is kizárólag belépővel tekinthető meg.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »