Gömör ünnepe a rozsnyói főtéren

Gömör ünnepe a rozsnyói főtéren

A Gömöri Művelődési Központ szervezésében, a Kassai Megyenapok részeként valósult meg április 26-án a gömöri népművészet ünnepe Rozsnyó főterén.

A kultúrműsorban bemutatkoztak a térség gyermek és felnőtt néptánccsoportjai és népi zenekarai. Délután a Sajó Banda Kristóf Bálint és Répássy Ivett oktatásával táncházat tartott.

Hírdetés

Kísérő programként a folklórműsorok mellett a helyi mesterek a kézműves vásárban kínálták portékáikat és kézműves foglalkozásokat tartottak a gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A rendezvényre látogatók a hagyományos gömöri ételeket is megkóstolhatták. Kora este a budapesti Fitos Dezső Társulat lépett színpadra A falu című táncszínházi előadással. Őket követte a Cirkul’art társulat bemutatója. A rendezvény a No Name fellépésével zárult.

„A megyei napok jó alkalom arra, hogy motiváljuk egymást és magunkat és meggyőzzük a társadalom tagjait arról, hogy az ékesszóló és őshonos régiók Abaúj, Gömör, Szepes és Zemplén az ország gyöngyszemei közé tartoznak” – írja a megyeelnök a Kassa megyei magazinban. A rendezvényre egy határon átnyúló uniós projekt részeként került sor. A Gömöri Művelődési Központ az idei évben közel negyvenezer eurós uniós támogatást kapott az Interreg VI-A Magyarország – Szlovákia program keretében. A projekt célja a kulturális és szellemi örökség megőrzése és gyarapítása Gömör déli részén. A projekt magyarországi partnere a Borsod Ágázati Képző Központ Nonprofit Kft. Kazinbarcikáról – olvashatjuk a GMK közösségi oldalán.

Máté Gyöngyi/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »