A törvénymódosítással növelnék a kultúrára szánt támogatásokat a régiókban is

A törvénymódosítással növelnék a kultúrára szánt támogatásokat a régiókban is

Roman Michelko (SNS), parlamenti képviselő jelezte, hogy a Művészetet Támogató Alapról (FPU) szóló törvényt módosítani fogják.

Minderről a közszolgálati RTVS Szombati párbeszédek c. vitaműsorában volt szó.

Vitapartnere, Zuzana Števulová (PS) ellenzéki képviselő megvárja a javaslat szövegét, és később foglal állást róla.

Az alapot tízmillióval kellene növelni az új funkcionalitás céljaira, amelyek kulturális jellegű infrastrukturális projektek, azaz kulturális központok, amfiteátrumok és könyvtárak rekonstrukciójával kapcsolatosak”

– mondta Michelko, hozzátéve, hogy a támogatás növeléséről a pénzügyminisztérium képviselőivel már tárgyaltak.

Števulová jótékony hatásúnak tartja a kultúrára szánt költségvetés növelését.

Majd meglátjuk, amikor bemutatják ezt a módosítást, hogy konkrétan és pontosan mi lesz a tartalma”

– mutatott rá.

Michelko nem zárta ki a nonprofit szervezetekről szóló törvény módosítását sem, amely többek között az évi 5000 eurónál nagyobb összegű külföldi támogatásban részesülő szervezeteket érintené. Konkrét változtatásokat azonban nem mondott. Véleménye szerint elemezni kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, hogy a módosítás ne legyen ellentétes az európai joggal, ahogy arra az ellenzék rámutatott.

Hírdetés

Števulová erre azt válaszolta, hogy a javaslat javíthatatlan. Sürgette a petíció benyújtóit, az SNS képviselőit, hogy vonják vissza. Véleménye szerint a Szlovák Köztársaság Alkotmányával is ellentétes, és megbélyegzi a nonprofit szervezeteket.

A továbbiakban a bírói tanács két tagjának, Andrej Majerníknak és Ján Mazáknak a visszahívása volt a téma.

Števulová politikai ügynek tartja a felmentésükre vonatkozó javaslatot. Véleménye szerint ennek indoklása nem kielégítő. Nem ért egyet Štefan Harabin esetleges kinevezésével sem a tanács tagjává.

Az igazságszolgáltatás harabinizálása a legsötétebb időszak szimbóluma”

– jelentette ki.

Michelko egyetért Majernik és Mazák esetleges eltávolításával. Mazákot rendkívül megbízhatatlan személynek nevezte. Nem tudja, találnak-e támogatást a koalícióban Harabin jelöléséhez. Harabint a büntetőjog területén szakértőnek tartja, de elismerte, hogy ellentmondásos személyiség.

A képviselők kitértek arra is, hogy az újonnan megválasztott államfő, Peter Pellegrini után ki legyen a megüresedett házelnöki poszton az utóda.

Arra nem válaszoltak, hogy támogatnák-e Richard Rašit, aki várhatóan jelölteti magát erre a tisztségre. Szerintük ma még korai ennek a megválaszolása.

Mi biztosan nem fogjuk emiatt  szétverni a koalíciót, érzezzük a felelősségünket, és vannak bizonyos követeléseink”

– tette hozzá Michelko.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »