Pellegrini: Még nem érett meg az idő a politikai kerekasztalra

Pellegrini: Még nem érett meg az idő a politikai kerekasztalra

Az látszódik, hogy a politikai kerekasztalra még nem érett meg az idő, jelentette ki vasárnap Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök, aki a jelenleg még hivatalban lévő államfővel, Zuzana Čaputovával a Robert Fico ellen elkövetett merénylet után közösen hívta találkozóra a parlamenti pártokat. Azzal fordul a polgárok felé, hogy ne engedjék magukat elragadtatni a negatív érzelmekkel, amelyeket a közelgő politikai csatározás hozhat. Erről Patrícia Medveď Macíková, Pellegrini szóvivője tájékoztatta a szlovák hírügynökséget.

Ha ma még nem is képes politikai színtér a kölcsönös megbékülésre, legyünk rá készen mi, mindannyian. Egy nemzet vagyunk, egy társadalom, egy Szlovákia. És megbékéléshez mindegyikünk hozzájárulhat a maga részével már ma. Függetlenül attól, hogy így tesznek-e mások is, függetlenül attól, milyen politikai pártot támogatunk, jegyezte meg Pellgrini.

A jövendő államfő hangsúlyozta, hogy a parlamenti pártok találkozóját azzal a céllal hívták össze, hogy megegyezzenek a tisztességes politikai magatartás alapszabályaiban. Az utóbbi napok történései azonban megmutatták, hogy egyes politikusok képtelenek az önreflexióra, még az ilyen tragédia után sem.

Hírdetés

Mintha nem értenék, hogy éppen az eddigi lépeseik, kijelentéseik és ízléstelen támadásaik vezettek a társadalmi feszültség növekedéséhez, jegyezte meg Pellegrini.

Arról is beszélt, hogy szerinte a megbékélés hosszútávfutás, de ő minden erejével készen áll arra, hogy  ebből a küzdelemből Szlovákia nyertesként kerüljön ki.

Felelősségteljes hozzáállásra inti a politikai pártokat, a véleményformáló személyiségeket, a társadalmi szervezeteket és a sajtót is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »