Pellegrini először kritizálta nyíltan Robert Ficot

Nyitókép: SITA

Az államfő ma nem fogadta el a kedden lemondott Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter távozását. A tárcavezető a konszolidációs csomag egészségügyre mért negatív hatása miatt adta be felmondását.

Dolinková pozíiója az elmúlt hetekben, hónapokban nagyon meggyengült, így sajtóhírek szerint csak az volt kérdéses, megengedik-e neki, hogy arcvesztés nélkül, maga távozzon. Érdemes hozzátenni, hogy Dolinkovát még Peter Pellegrini pártelnöksége idején jelölte a Hlas-SD az egyik legnehezebb minisztérium élére.

Alig egy év után ő  lett volna az első távozó a kormányból. Dolinková lemondását azonban meglepetésre Peter Pellegrini államfő ma nem fogadta el.

Hírdetés

Azzal érvelt, hogy egyelőre nem ismeri, ki lenne az utód, és rendelkezik-e megfelelő politikai támogatottsággal. Ennek hiányában tehát egyelőre nem fogadta el Dolinková felmondását.

Ami érdekes, hogy az államfő most először élt nyílt kritikával a jelenlegi kormánnyal szemben. A konszolidációs csomaggal kapcsolatban Pellegrini úgy fogalmazott, hogy

 „amennyiben a jövő évi állami költségvetés lehetővé teszi a konszolidációs csomag szlovák egészségügyire mért hatásának minimalizálását, úgy kötelessége a kormánynak és a minisztériumnak, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.“

Dolinková tehát utódja negnevezéséig továbbra is marad az egészségügyi minisztérium élén, ami Robert Fico számára mindenképp egy béka, amit le kell nyelnie.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »