Pellegrini ellentámadásba lendült: keményen beleszállt a kormányba, az SNS szerinte már Fico problémája is

Pellegrini ellentámadásba lendült: keményen beleszállt a kormányba, az SNS szerinte már Fico problémája is

Az elmúlt hetekben az SNS és a HLAS kardcsörtéjétől volt hangos a szlovák közélet, és minden jel szerint a kormány belső feszültségei a konszolidációs csomag miatt tovább fognak nőni. A HLAS-nak ugyanis nem csak el kellett hallgatnia az SNS nem túl kulturált kritikáit, de le kellett nyelnie, hogy a konszolidációs csomag első áldozata Zuzana Dolinková, a HLAS jelöltje lett, aki pénteken lemondott hivataláról. Peter Pellegrini államfő, aki néhány hónapja még a HLAS pártelnöke volt, a TA3 hírtelevíziónak adott interjújában ellentámadásba lendült, és burkoltan, de határozott üzenetet küldött, ezúttal nem csak az SNS-nek, de Robert Ficonak is.

Peter Pellegrini többek között arról beszélt, hogy Andrej Danko és az SNS már Robert Ficonak is problémát jelent. A kormányfőnek ugyanis – Pellegrini szerint – az lenne a dolga, hogy biztosítsa a kormánykoalíció parlamenti többségét.

Ezzel Pellegrini kvázi azt mondta, hogy a kormánykoalíció többsége nem egyértelmű, és ha Fico nem oldja meg az SNS-es frakció politikai intrikái okozta problémákat, akkor a HLAS tényleges, a parlamenti többségre is kiható kormányválságot idézne elő. Érdemes kiemelni, hogy a HLAS nélkül a Smer aligha tudna kormányozni, azt semelyik másik párttal nem tudná pótolni – az SNS helyére nagy áldozatok árán, de még a KDH-át beültethetné. Az sem mellékes, hogy ha a HLAS kiugrana a kormányból és az ellenzékhez csapódna, akkor az az új kormányzótöbbség jöhetne létre, amit Ficonak sikerült elkerülnie az egy évvel ezelőtti előrehozott választások után.

Célkeresztben az SNS

Pellegrini céltáblájára Fico ugyan még nem került fel, az SNS több politikusa azonban igen. Többek között Peter Kotlár, akit oltásellenessége mellett arról ismerhetünk, hogy ő a koronavírusjárvány idején zajló forrásmenedzsmentet vizsgáló kormánybiztos, aki a nyilvánosságot – és a nyugati vakcinák iránt teljesen elkötelezett mainstream pártokat és sajtót – többször kiborította meredek kijelentéseivel.

Pellegrini kijelentette, meghökkenne, ha a kormány egyáltalán foglalkozna az SNS-es Peter Kotlár kormánybiztos jelentésével a koronavírusjárvány kapcsán. (Tegyük hozzá, hogy Kotlár bizonyos szempontból logikus kétségeket vet fel, de politikai szempontból nem túl célravezető stílusban, ráadásul elég átlátszó módon politikailag motivált narratívákkal dolgozik – a szerk.).

„Meglepődnék, ha a kormány azzal foglalkozna, hogy biológiai fegyverről van-e szó, vagy voltak-e nanochipek a vakcinákban, amiket beadtak az embereknek, de nem foglalkozna például azzal, hogy több száz híd van katasztrofális állapotban az országban”

Hírdetés

érvelt az államfő (bár a hidak állapota már a Pellegrini-kormány idején is ismert volt, mégsem volt téma – a szerk.).

Pellegrini azzal érvelt, hogy a kormány azt ígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy Szlovákiában jobb legyen élni, de ezt a Kotlár-féle jelentések egyáltalán nem segítik elő.

„Ha Szlovákia lesz az egyetlen ország, amely eltávolodik az egyik nemzetközi szervezettől, amit még Kim Dzsongun észak-koreai diktátor sem engedett meg magának, De Szlovákia igen Kotlár és társai miatt, akkor nem tudom, hogy ez-e a megfelelő út Szlovákia számára”

mondta.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy Kotlár ezen a héten nyújtotta be pandémiajelentését, amelyben ismét utalt rá, hogy a WHO nemzetközi standardját Szlovákiának nem kellene elfogadnia, mert nem feltétlenül volt szó világjárványról, ha ugyanis kiderül, hogy a vírus mesterséges volt, akkor közegészség-veszélyeztetésről, sőt, bioterrorizmusról van szó. Kotlár kifejezetten ellenzi a mRNS vakcinák alkalmazását is – márpedig a két legelterjedtebb mRNS vakcina a Modernáé és Pfizeré, mindkettő amerikai vállalat. Érdemes kiemelni, hogy voltak olyan információk, melyek szerint a vírus egy kínai laborból szabadult ki (az, hogy kié volt a labor, megint további összeesküvések tárgya, Kínát és az USA-t is emlegetik), ezt azonban a WHO sem cáfolni, sem kizárni nem tudta. És mivel nem hozott határozott döntést, az USA-nak érdekében áll Kínát vádolni a járvánnyal a geopolitikai rivalizálás jegyében. Vagyis a valódi válaszok hiányát mindenki saját politikai érdeke szerint tölti saját válaszokkal és elméletekkel. 

Pellegrini arról is beszélt, hogy ő arra számított, hogy egy másik miniszterasszony lesz kénytelen távozni posztjáról. A héten Zuzana Dolinková, a HLAS egészségügyi minisztere jelentette be távozását, így Pellegrini ezzel megint az SNS-nek üzent, burkoltan jelezte, hogy Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS) pozíciója is igencsak ingatag az ellene szervezett tüntetések miatt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »