Az ellenség nem alszik

Annak idején szovjet vicc volt:

  • A KGB letartóztatott két CIA-ügynököt a pártkongresszuson.
  • Megkérdezik a KGB-t hogyan sikerült ezt elérni.
  • Mire ők: azt az elvet alkalmaztuk, hogy „az ellenség nem alszik”, s minden küldött aludt a teremben a kongresszus alatt, kivéve a 2 ügynököt.

A szociális hálók idegesek, immár kérik a felhasználók segítségét is a „szélsőségesek”, azaz a kötelező liberalizmustól eltérés kiszűrésére:

Hírdetés

Nekem automatikusan be van állítva, hogy minden új cikk felkerül a Facebookra (meg pár más hasonlóra is, a Twittert megszüntettem, mert Musk bácsi túl pénzéhes lett és pénzt kezdett kérni az automatikus posztolásért).

Átlag minden hetedik-nyolcadik cikket le is szedi a FB automatikus moderátor robotja. Én meg mindet megreklamálom valami találomszerű indokkal. S az esetek 90 %-ában nekem ad igazat a rendszer.

Sokat segít, hogy dolgoztam ilyen helyen, ismerem belülről a rendszert. A rendszer pedig az, hogy a dolgozók maximálisan ki vannak zsákmányolva, nagyon magas a „target”, azaz egy-egy ügyre 10 másodperc alatti idő van. Ami azt jelenti: ha a dolgozó komolyan megnézne mindent, kirúgnák, hiszen nem lenne képes megcsinálni az elvárt számú moderálást.

Az eredmény: ha nincs valami ordító szabálytalanság a posztban, akkor átengedik, míg ha van valami szabályos, de félreérthető, akkor meg letiltják.

Bulgáriában több ilyen moderáló állás is van. Ma már van olyan is, ahol a kezdőfizetés havi 4100 leva bruttó, ez nettóban és forintban kb. 650 ezer Ft, ami magyar vásárlóértéen 730-740 ezer Ft. De mégis: folyamatosan keresnek embereket, mert hatalmas a felmondási arány. Viszonylag kevés ember akar ugyanis olyan munkát, ahol 3 műszakban olyan a munkavégzés, hogy gyakorlatilag a teljes munkaidő egésze aktív munkavégzés, mintha futószalagon dolgozna egy gyárban.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »