Gyurcsány Ferenc most elmondta, ki a felelős a négy kétharmadért

Gyurcsány Ferenc most elmondta, ki a felelős a négy kétharmadért

A Demokratikus Koalíció elnöke 2010-től kezdődően sorra vette és összefoglalta, kiket tart felelősnek azért, hogy a Fidesz-KDNP újra és újra kétharmados többséggel nyerte meg a választásokat.

„Gyurcsánynak köszönhetjük a négy kétharmadot, ugye hallották már ezt, sőt, talán maguk is ezt gondolják, én is hallottam. Na, akkor álljunk neki ennek a kérdésnek ma” – mondta a volt miniszterelnök, a DK elnöke Facebook-on közzétett, legújabb videójában, melyet az Index is szemlézett. A pártelnök a Fidesz 2010-es, első kétharmados győzelméről úgy fogalmazott, hogy sok vitával és konfliktussal teli időszak volt, három évig ő kormányzott, de a választás előtt egy évvel lemondott.

„Amikor lemondtam, 2009. január-március időszakban nézzük meg, hogy hol tartott a kormánypártok támogatottsága. A Tárki szerint az év elején az MSZP-nek 30 százaléka van. Legalább másfél millió szavazó, de kétségtelen, hogy ezért a kétharmadért én is felelős vagyok”

– mondta Gyurcsány Ferenc, de hozzátette, utódját, Banjai Gordont is felelősnek tartja, mert kivonta magát a pártok közti küzdelemből.

Harmadik felelősként az akkori kormánypártot, az MSZP-t, továbbá annak miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát és elnökét, Lendvai Ildikót tartja. Ehhez azt fűzte, hogy: „Lehet sok vita és konfliktus volt a 2010-et megelőző négy évben, de volt más is, fantasztikus dolgok történtek, épült autópálya, kórház, egyetem, egy sor dolgot megcsináltunk. Ha visszanézik a kampányt, látni fogják, hogy a kormánypárt lényegében elfelejtette elmondani a választóknak, hogy mi történt a megelőző négy évben. Valójában nem elfelejtette, letagadta, elhallgatta, mert távol akarta helyezni önmagát korábbi elnökétől, miniszterelnökétől, tőlem.”

Gyurcsány Ferenc a 2014-es választásról azt mondta, a Fidesszel szemben három nagy tömörülés indult, az MSZP, az Együtt, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok szövetsége, a Jobbik, valamint az LMP. Elmondása szerint együtt több szavazatot kaptak, mint a Fidesz, de nem értették meg, hogy csak összefogással lehet leváltani az Orbán-kormányt. Két felelőst nevezett meg: „Legyen világos, hogy 2014-ben kétharmada volt a Fidesznek, azért teljesen egyértelműen első helyen az LMP és akkori vezetője, Schiffer András a felelős, második helyen pedig a Jobbik és akkori vezetője, Vona Gábor”.

Hírdetés

A 2018-as választás kapcsán elmondta, a DK és az MSZP megértette az együttműködés fontosságát, megjegyezve, hogy „Budapesten összesen 6 választókerületet veszítettünk el, mert az LMP – két társelnöke nevét jegyezzük meg: Szél Bernadett és Hadházy Ákos -, illetve a Momentum elnökét akkor Fekete-Győr Andrásnak hívják, nem volt hajlandó visszaléptetni saját, sokkal esélytelenebb jelöltjét.” A DK elnöke szerint ez a két párt megmakacsolta magát, fontosabb volt számukra a saját jelöltjük versenyben tartása, mint az ellenzéki győzelem.

„Ha a Jobbikkal is sikerült volna valamilyen fajta koordináció 8-10 helyen, akkor győztünk volna Nyíregyházán, Komlón, Miskolcon, Szigetszentmiklóson, Szolnokon, Tatabányán, Érden, Budakeszin.

Legyen világos, 2018-ban azért veszítettünk, mert az akkori LMP, az akkori Momentum és az akkori Jobbik nem volt hajlandó együttműködni a DK-val és az MSZP-vel. Ki volt a hibás a harmadik kétharmadért? Nem a DK, nem a Gyurcsány”

– fűzte még hozzá az egykori miniszterelnök.

A 2022-es választásokra rátérve Gyurcsány Ferenc leszögezte: ha valamiért, a jelenlegi kétharmadért végképp nem ő a felelős. Úgy fogalmazott: „Végre megértette az ellenzék, együtt kell működnie, ha jól akar szerepelni. A DK tudja leültetni a pártokat 2020 nyarára, hogy induljunk együtt, hagyjuk már ezt abba.”

Emlékeztetett, hogy 2021-ben voltak olyan közvélemény-kutatások, amelyek alapján az ellenzéki összefogás vezetett. Az előválasztáson győztes Márki-Zay Péter azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy „tűnjön el a kampányból”, amit a DK elnöke elmondása szerint meg is tett, de még Dobrev Klára is alig szerepelt a kampányban. Ennek ellenére 2022 februárjában már ismét a Fidesz vezetett – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy ezt követően tört ki a háború, ami még inkább felforgatta az erőviszonyokat. A részletekbe nem kívánt belemenni.

Gondolatai összefoglalásaként kijelentette: „Nem Gyurcsány a felelős a négy kétharmadért, hanem a felelősséget nem látó, azt elhárító ellenzéki pártok és pártvezetők sokasága, rajtunk kívül, de megépült ez a hamis mítosz, mert így lehetett elhárítani ezen ellenzéki pártvezetők felelősségét.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »