Pazarlás-e az 1000 eurónál magasabb nyugdíjat szedőknek tizenharmadik nyugdíjat fizetni?

Pazarlás-e az 1000 eurónál magasabb nyugdíjat szedőknek tizenharmadik nyugdíjat fizetni?

Szlovákiában több mint százezer olyan nyugdíjas van, akinek nyugdíja meghaladja a havi 1000 eurót. A tizenharmadik nyugdíjat, ami több száz milliós pluszkiadás, ők is ugyanúgy megkapják, mint azok, akiknek havi öregségi járandósága csak néhány száz euró. Az INESS elemzői szerint a bőséges jutalmazás súlyos következményekkel járhat, meghaladhatja az ország gazdasági lehetőségeit.

A felelőtlen szociális politika, amibe a tizenharmadik nyugdíjak kifizetése is beletartozik, növeli a kiadásokat. Az INESS úgy véli, az ilyen juttatásokat elsősorban célzottan, az alacsonyabb jövedelműeknek kellene adni, nem pedig mindenkinek, jövedelemtől függetlenül.

Az egységes támogatások a közpénzek pazarlásával egyenlőek, ezek a jövőben visszafogják a gazdasági növekedést, és ezzel csökkentik a lakosság bevételeit is”

– jelentette ki Radovan Ďurana, az INESS elemzője.

Más ilyen támogatások mellett most már ilyen problémát okoz a 13. nyugdíj is, amelyet például azok is megkapnak, akiknek 1000 eurónál is magasabb a nyugdíjuk.

Rosszul ének a nyugdíjasok?

A Szociális Biztosítótól kikért adatok szerint 2024 januárjában 107 712 személynek volt 1000 eurónál magasabb nyugdíja.

Hírdetés

További 377 366 öregségi nyugdíjas 685 és 999 euró közti összeget kap, az átlagnyugdíj 671 euró.

A minimálbérért dolgozók tisztán 616 eurót keresnek most Szlovákiában, ám 645 517 olyan nyugdíjas van, aki havonta magasabb összeget kap, mint ők.

A több mint 645 ezer ilyen nyugdíjas az összes öregségi nyugdíjas 58%-át teszik ki. A minimálnyugdíjnál alacsonyabb havi járadékot a nyugdíjasok 4%-a kap.

Ďurana szerint a 13. nyugdíj általános folyósítása közpénzpazarlás, holott mindenhol spórolnia kellene az államnak, ahol csak lehetséges. Ellenkező esetben az állam kénytelen lesz újabb adókat kivetni, ami a bérek emelkedését fogja fékezni, és kevesebb bevételt eredményez a munkavállalók számára.

Ha nem kapnának 13. nyugdíjat azok, akiknek a nyugdíja több mint 1000 euró, akkor 65 millió eurót takarítana meg az állam. Ha azok sem kapnának 13. nyugdíjat, akiknek a nyugdíja magasabb a minimálbérnél, az 398 millió eurós megtakarítást jelentene”

– zárta Ďurana.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »